Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przełom? Naukowcy wyhodowali… mięso
Autor Wiadomość
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2884
Wysłany: 2013-08-11, 12:34   

Cześć :sloneczko:

Nawet jak obniży się koszt produkcji takich produktów to nikt nie zrezygnuje z gigantycznych zysków - konwencjonalnych hodowli ( komercyjnych ) - a tym samym wpływania na władze centralne i lokalne - np.: Smithfield ,Swift & Company itd. ,lokalnie np.:Duda
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=7235#151100
http://www.forumveg.pl/vi...start=15#139183
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=6607#108391

Jeżeli już jakiś przełom nastąpi to gdzieś w dalekiej przyszłości.
Póki co , oba produkty będą sobie leżały obok siebie na spółkach sklepowych - ale wcale tak nie musi się stać .
Zresztą sztuczne mięso szpikuje się antybiotykami - wymagania sanitarne.

Kilka ośrodków ze sobą konkuruje w celu wypuszczenia tzw.:sztucznego mięsa na rynek jak widać Holender sprytnie ubiegł Amerykanów i innych , wygra i tak ten kto wypuści produkt po przystepnej cenie na rynek - zapewne będzie , kilka patentów a każdy będzie promował swój.

Dodatkowo w.w. próby może wyprzedzić całkiem inny projekt z drukarkami 3D- Modern Meadowi-i szybciej obniży koszty produkcji ( tam tez są potrzebne komórki macierzyste ) i pozwoli na masowe hodowanie tkanek spożywczych na skalę przemysłową ( już sporo zainwestowano pieniędzy ). Czas pokarze.
szerzej :
Modern Meadow’ Aims To ‘Grow’ Your Meat Now
http://www.ifood.tv/blog/...w-your-meat-now
Bio-Printed Meat For Dinner?
http://www.ifood.tv/blog/...meat-for-dinner

:bye:
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11326
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-05-25, 12:08   Sztuczne mięso pojawi się w sklepach za kilka lat

Sztuczne mięso pojawi się w sklepach za kilka lat



Zespół naukowców odpowiedzialny za powstanie pierwszego na świecie sztucznego mięsa powiadomił, że chce wprowadzić swój produkt do sklepów. W przeciągu następnych 5 lat, te laboratoryjne twory staną się dostępne dla ludzi.

Informacja o sztucznym mięsie Marka Posta, profesora z Uniwersytetu w Maastricht, po raz pierwszy pojawiła się w 2013 roku. Mięso to powstaje z komórek macierzystych, do których dodawane są substancje spożywcze co powoduje ich wzrost do tkanki mięśniowej, po czym umieszczane są na specjalnych rusztowaniach z rozpuszczalnych cukrów. Pierwszy w historii hamburger ze sztucznym mięsem został zakupiony w Londynie za astronomiczną kwotę ponad miliona złotych.




Twórcy zapewniają, że wysoka cena za ten nienaturalny produkt będzie utrzymywać się tylko na początku. Z czasem twory te będą mogły rywalizować cenowo z tradycyjnie produkowanym mięsem aż wreszcie staną się tańsze. Trudno powiedzieć jak będzie ono smakować za kilka lat, ale naukowcy wciąż pracują nad tym.

Na początku tego roku Mark Post powiedział, że jego sztuczne mięso doprowadzi do rewolucji żywieniowej - na początku zyska sporą popularność i stanie się luksusem a za 10 lat nawet zastąpi naturalne mięso. Teraz dowiadujemy się, że najpóźniej za 5 lat jego produkty pojawią się w sklepie.


"Jestem niezwykle podekscytowany perspektywą, że produkt ten zostanie wystawiony na sprzedaż. Jestem również przekonany, że gdy pojawi się on jako alternatywa dla mięsa, coraz większa liczba ludzi zechce kupić nasz produkt z powodów etycznych" - powiedział Peter Verstrate, współtwórca laboratoryjnego mięsa.

Peter Verstrate wraz z Markiem Postem założyli już własną firmę Mosa Meat, która zatrudni ponad 20 naukowców, techników laboratoryjnych oraz menedżerów i zajmie się masową produkcją sztucznego mięsa. Jeden pomysł zakłada wykorzystanie biodrukarek 3D. Co więcej, w dniach 18-20 października odbędzie się pierwsze Międzynarodowe Sympozjum Mięsa In Vitro.

Z przeprowadzonych badań wynika, że ludzkość decydując się na sztuczne mięso - w porównaniu do dotychczasowej masowej hodowli zwierząt - będzie mogła ograniczyć zużycie energii o 45%, emisję gazów cieplarnianych o 96% a zapotrzebowanie na tereny hodowlane spadnie o 99%. Mięso in vitro pozwoli jednocześnie zakończyć masową rzeź zwierząt i zapewnić pożywienie dla nieustannie powiększające się liczby ludności na całym świecie.

Źródła:
http://culturedbeef.net/
http://www.bbc.com/news/s...onment-34540193


kopypasta stąd
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 81 razy
Wiek: 31
Posty: 5700
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2016-05-25, 12:17   

jak cudownie! <3 ja nie będę jadła, bo to jednak obrzydliwe :P ale moi znajomi omniżercy.. ah!
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11326
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-05-25, 12:52   

No mnie też to totalnie brzydzi. Ale kupiłabym wszelkim jojcybułom ,,ja bym bez mięsa nie dał rady", rodzicom, psu.
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group