Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krzysztof
2010-02-18, 18:05
Energetyczne Bomby
Autor Wiadomość
hunab-ku 
Pilny Veg



Wiek: 50
Posty: 20
Skąd: Łódź/Starowa Góra
Wysłany: 2010-02-25, 19:01   

No to po zawodach!
Najważniejsze, że ostatni nie byłem .... :D
Przebiegłem stylem klasycznym około 40 km po Polanie Jakuszyckiej.
Zero zakwasów, gdzieniegdzie tylko dupsko poobijane, bo warunki narciarskie przeróżniste ... od 3-5 metrów zapadającego się do ... ubitego i twardego jak lód śniegu.
Ale nie o tym ...
Dieta:
Rano: woda z miodem i cytryną, 3 banany
W trakcie biegu ... próbowałem miód z cytryną i wodą pić ... ale odechciało mi się jak mi gardło zmroziły kawałki lodu, co się w bidonie zaczęły wytrącać
Obiad: pokrojone warzywa jedzone co półgodziny, aby jak najbardziej monodietę utrzymywać i jak najwięcej energii dostarczyć.
Pod wieczór raz avocado, raz czekolada z raw kakao, daktyli i tłuszczu kokosowego.
W zupełności starczyło ... choć ostatniego dnia skusiło mnie na kawałek pizzy wegetariańskiej ... ale cholera tak to jest, jak to w towarzystwie męskim się czas spędza :oops:
Dziś parę dni po ... nadal super kondycja, bez zakwasów. Na jodze też bez problemu ...
Czuję się trochę rozchwiany jednak ... bo więcej jakbym jadł, jakbym był bardziej głodny .... ale mam nadzieję, że to przejdzie.
Następny start już zupełnie inny: 13.03.2010 Halowe Mistrzostwa Polski Weteranów w Spale ... będę pchał kulą, a jak warunki będą Ok to i dyskiem miotał.
I teraz już wiem .... że chyba monodieta to jest to ... na takie imprezy ...
No próbuję dalej ... i o energię nie martwię się już ... bo najwyżej problem z nadmiarami jej mam, a nie brakiem :D :D :D
Pozdrowionka!
_________________
Jam Jest Wieczny, Nieśmiertelny, Wszechobecny, Nieskończony, a to czym Jam Jest jest Piękne
 
 
Bartek L. 
Veg Dojrzały


Wiek: 42
Posty: 61
Skąd: Kongsberg, Norwegia
Wysłany: 2010-11-22, 08:08   omega3 w rybach, dieta dla biegaczy i inne ....

Witam,
MAm kilka pytan, niekoniecznie zwiazanych stricte z surowa dieta.
1. Ostatnio sporo biegam, przygotowuje sie do maratonu. Bardzo nie chialbym , by spadla mi waga. Co polecacie z rzeczy wysokoenergetycznych?
2. Od poand roku sam pieke chcelb razowy na zakwasie. Czy jest ktos na forum, kto moglyby mi wytlumaczyc czym sie roznia weglowodany zawarte w zwyklym chclebie bialym piecznym na drozdzach a razowym na zakwasie? Czy kwas mlekowy ginie pod wplywem temperatury? Czy ten kwas jest taki sam jak w kapuscie kiszonej. A w jogurcie? Czy weglowodane w takim chlebie sa latwiej przyswajalne niz w zwyklym na drozdzach?
3. Wszedzie sie trabi o zaletach ryb, jako bogatego zrodla omega 3. Jak to sie ma z faktem, ze omega 3 ginie w wysokiej temperaturze. Poza tym takie ryby sa mrozone i przechowywane przez dlugi czas. Przeciez to kity. By zachowaz kwasy, nalezaloby jesc sushi ze swierzozlowionych ryb morskich, prawda?
4. Czy tran w plynie ma jakakolwiek zawartosc omega 3 ? Jak z przyswajalnoscia A, D i K. ?
 
 
Elizeusz 
Ostoja Wiedzy
Elizeusz



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Posty: 420
Skąd: kraków
Wysłany: 2010-11-22, 14:19   

Witaj Bartku !

Waga nie powinna spadać gdy dostarczasz odpowiednią ilość kalorii i minerałów i witamin ale to już od ciebie zależy jaka ta ilość musi być....

Odnośnie omega 3 : cytuję z surawki "....Część naukowców nadal upiera się za rybami jako żródłem Omega-3 natomiast inna grupa badaczy bierze pod uwagę to, że obecne ryby zawierają duże ilości rtęci, co więcej szkodzi niż pomaga. Ponad to jest również powód ekonomiczny. Zamiast uganiać się za rybami po morzach i oceanach, zamrażać ryby itd. znacznie lepiej jest założyć profesjonalne uprawy glonów w basenach, to zapewnia stały, kontrolowany dostęp do materiału roślinnego bogatego w Omega-3. Nienasycone kwasy tłuszczowe zwłaszcza wielonienasycone jak Omega-3, Omega-6 w temperaturze powyżej 100oC rozkładają się w ciągu minut, w temperaturze pokojowej w ciągu kilku godzin a w temperaturze poniżej 0oC w ciągu kilku dni. Ważny jest dostęp do tlenu raczej niż temperatura. Oczywiście zdecydowana większość ludzi nie wymaga spożywania tabletek z Omega-3, wystarczy zmielić siemie lniane to wszystko."


Dietę musisz dopasować sam do siebie nie daj się zamykać w schematach ! :) choć dodam od siebie że dzika roślinność działa cuda jeje ! Powiedz jakie dystanse biegasz i jakie masz czasy.
 
 
Bartek L. 
Veg Dojrzały


Wiek: 42
Posty: 61
Skąd: Kongsberg, Norwegia
Wysłany: 2010-11-22, 14:26   

Odnosnie tych rybek to jeden wielki blef jest. Masakra. W tem. pokojowej omega rozklada sie w ciagu kilku godzin, czyli w tranie jest tylko po nim wspomnienie? Wynika z tego, ze siemie jest najlepszym i najtanszym i najpewniejszym zrodlem omega 3...

(biegam 3 razy w tyg. po 10km.-13 km + co 2 tyg. po ok. 20 km. w ramach przygotowania do maratonu na wiosne.... jak dam rade.....- zawsze na zewnatrz, nawet jak jest ponizej -10 st. co tu zdarza sie dosc czesto.... )

Ktos da rade odpowiedziec na inne moje pytania?
 
 
Elizeusz 
Ostoja Wiedzy
Elizeusz



Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Posty: 420
Skąd: kraków
Wysłany: 2010-11-22, 15:23   

Ładne dystanse jeje ! luknij sobie tutaj http://www.mojemiasto.slupsk.pl/index.php?id=2701 doczytasz się :D


oraz :

"Kwas mlekowy w produktach spożywczych

Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową, nadając im charakterystyczny, kwaskowy smak. Sumaryczny przebieg fermentacji mlekowej jest identyczny z procesem niekompletnego spalania glukozy w mięśniach, choć jej mechanizm jest zupełnie inny. Czasami proces spalania glukozy w mięśniach jest nazywany fermentacją mleczanową. Kwas mlekowy w produktach spożywczych jest wynikiem fermentacji cukrów - laktozy obecnej w mleku, czy fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek wchodzących w jego skład, na skutek czego mleko zmienia swoją strukturę i smak. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mlekopochodnych.

Kwas mlekowy powstaje też w wyniku celowego fermentowania niektórych warzyw np: ogórków i kapusty. Jego względnie duże stężenie powoduje zmianę struktury tych warzyw (ciemnienie, mięknięcie, kurczenie się) i nadaje im charakterystyczny smak. Ze względu na to, że kwas mlekowy jest dużo mniej toksyczny od octu, warzywa kwaszone fermentacyjne są zdrowsze od warzyw kwaszonych w zalewie octowej."


I zobacz też tutaj : http://www.bioenzym.pl/in...d8b48851221332a


jest tam trochę informacji również.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2871
Wysłany: 2010-11-22, 21:50   

WITAJ :sloneczko:

Wysoka temp. niszczy pożyteczne bakterie kwasu mlekowego.
Możesz przejrzeć temat "wegański probiotyk" ( można wykonać samemu Rejuvelac z nasion pszenicy itp. lub mieć pod ręką sok z dobrej kiszonej kapusty ) :
http://www.forumveg.pl/we...tyki-vt1839.htm

Tak jak piszesz z rybami to ściema , s.s - czyli super syf - na okrągło odmrażane i zamrażane ,wystawione na działanie światła i powietrza .
Tran to samo - nie dość ,że długi termin ważności to dodatkowo podejrzana jakość - zresztą to forum weg..
DELIKATNOŚĆ KWASÓW OMEGA-3, OMEGA-6 I INNYCH WIĄZAŃ NIENASYCONYCH.
http://www.surawka.republika.pl/DK.htm

Żeby było śmieszniej tran jest np.z wątroby rekina itd. - a wątrobie kumuluje się najwięcej rtęci .
Temat o zanieczyszczeniach w rybach :
http://www.forumveg.pl/co...04,45.htm#94708
szerzej o rtęci w rybach :
http://www.kajet.pl/publi...cznoc_rteci.htm

Jeżeli miałbyś wybierać , wybierz chleb razowy wypiekany w domu.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :sloneczko: :bye:
 
 
Violina
Veg Niebanalny


Posty: 77
Wysłany: 2013-05-18, 12:13   

Ponieważ nie chcę zakładać nowego tematu, a w tym jest mowa o tranie, to oprócz omega 3, ktorych jak się dowiedziałam jest znikoma ilość, tran zawiera sporo witaminy D. Kiedy przeszłam na raw, przestałam go pić, ale teraz znow rozwazam powrót ze względu na tą witiaminę D. Co o tym sądzicie?
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-05-18, 14:17   

Sądzę, że lepiej zamówić D2 i wcinać olej lniany
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-05-18, 14:23   

Można też zamówić wegańskie witaminy D3 i omega-3 EPA + DHA
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2871
Wysłany: 2013-05-19, 11:21   

Cześć :sloneczko:

Violina napisał/a:
... znow rozwazam powrót ze względu na tą witiaminę D. Co o tym sądzicie?
To "chyba" wege forum :-? , zresztą taki tran to kupa "syfu" .

Odnośnie wit.d. temat z forum.
Zimowa kuracja światłem
http://www.forumveg.pl/vi...6454944f3#39104

:bye:
 
 
Violina
Veg Niebanalny


Posty: 77
Wysłany: 2013-05-19, 14:07   

Zbliża się lato, więc mamy darmową kurację światłem :-) Zaopatrzę się w suplementy wit D, bo Cronometer wykazuje 0%.
 
 
lackyyy 
Mały Veg


Wiek: 33
Posty: 2
Skąd: Gorzów
Wysłany: 2015-03-10, 13:22   

Możesz powiedzieć jak Ci poszło? Jaką bombę przyjąłes?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group