Toruń? |
Autor |
Wiadomość |
czarneciasteczko
Pilny Veg z vege pudełeczka

|
Wysłany: 2010-06-07, 14:08 Toruń?
|
|
|
Czy może jest tu ktoś z popierniczonego miasta Torunia??? Mnie przywiało tu wczoraj i jeszcze średnio ogarniam To jak z Wami? |
_________________ "Tu na granicy spadają liście. Lecz choć barbarzyńcami są moi sąsiedzi, a ty jesteś o tysiąc mil stąd, na moim stole zawsze stoją dwie filiżanki."
 |
Ostatnio zmieniony przez czarneciasteczko 2010-06-07, 14:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vanityy
Veg Do Potęgi

Pomogła: 4 razy Wiek: 28 Posty: 2343 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-06-07, 14:39
|
|
|
joł |
_________________ - Tatooo. a gdzie sa ludzie? - pyta mały yeti
- Ludzie się skończyły - jedz dżem.
Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w dupie a państwu będzie miło |
|
|
|
 |
czarneciasteczko

|
Wysłany: 2010-06-07, 17:17
|
|
|
Łoooołłłł, ja przy Tobie to prawdziwy świerzak Czy są w Toruniu jakieś stricte wege/wegan miejscówy czy akcje czy inne tego typu działalności, COKOLWIEK?!? Niestety minęły mnie Dni Weganizmu...no i cierpię na brak znajomych z tych klimatów właśnie...może po prostu nie umiem szukać Stąd też pewnie dlatego przywiało mnie tutaj i tak się właśnie rozglądam...Dzięki za odzew! joł |
_________________ "Tu na granicy spadają liście. Lecz choć barbarzyńcami są moi sąsiedzi, a ty jesteś o tysiąc mil stąd, na moim stole zawsze stoją dwie filiżanki."
 |
|
|
|
 |
fuego
Veg nad Vegami

|
|
|
|
 |
vanityy
Veg Do Potęgi

|
Wysłany: 2010-06-08, 08:51
|
|
|
czarneciasteczko napisał/a: | Łoooołłłł, ja przy Tobie to prawdziwy świerzak Czy są w Toruniu jakieś stricte wege/wegan miejscówy czy akcje czy inne tego typu działalności, COKOLWIEK?!? Niestety minęły mnie Dni Weganizmu...no i cierpię na brak znajomych z tych klimatów właśnie...może po prostu nie umiem szukać Stąd też pewnie dlatego przywiało mnie tutaj i tak się właśnie rozglądam...Dzięki za odzew! joł |
aa był taki zajebisty pokaz gotowania na świeżym powietrzu, a Ciebie nie było?! o wstydz się !!
Wegan w naszym mieście dużo, z wege miejsc to tylko green way i eko sklepy i ewentualnie zaliczmy Pilon który aktualnie osusza się po powodzi, ale to klimaty punkowe wiec nie mam pojecia czy to twoje klimaty |
Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w dupie a państwu będzie miło |
|
|
|
 |
czarneciasteczko

|
Wysłany: 2010-06-08, 14:11
|
|
|
Ano się zawstydzam właśnie A co do green waya to jakoś szczerze to nie jara mnie aż tak te miejsce z racji tego,że sama wolę sobie pokucharzyć w ramach najróżniejszych eksperymentów Czasami sobie coś podpatrzę na różnych tematycznych stronkach czy blogach między innymi Twoim , na który trafiłam już jakiś czas temu z polecania kumpeli Wypasiony blog i smaczne przepisy ,że tak pozwolę sobie zauważyć A Pilon owszem, czasami się zerknie hehe Czas chyba na obiad,smacznego zatem Tobie ( o ile też masz podobne plany ) i sobie |
 |
|
|
|
 |
Dominika Senkowska
Mały Veg Tantiema

|
Wysłany: 2010-07-18, 18:23
|
|
|
Ja też jestem torunianeczką |
|
|
|
 |
fuego
Veg nad Vegami

|
|
|
|
 |
vanityy
Veg Do Potęgi

|
Wysłany: 2010-07-20, 09:53
|
|
|
Cytat: | Wegan w naszym mieście dużo, z wege miejsc to tylko green way i eko sklepy i ewentualnie zaliczmy Pilon który aktualnie osusza się po powodzi, ale to klimaty punkowe wiec nie mam pojecia czy to twoje klimaty
|
Majne Jezu, chyba miała jakies zacmienie umysłu jak to pisałam
Poprawka: miejsca sprzyjajace weganom w trń to jeszcze: restauracja Żona kopernika- zwykła knajpa z 3 wegańskimi daniami na wypasie, znajduje sie na ulicy podmurnej od strony teatru-placu teatralnego-urzedu miasta, a nie od strony Wisły. Więc jeśli macie jakies rande vu to już wiadomo gdzie wbijać
Secundo: lodziarnia Lenkiewicz (koło empika i na przeciwko ratusza) zawsze w swojej ofericie ma kilka sorbetów, które smakują jak zwykłe rasowe lody, tylko trzeba sie 15 razy dopytywac pani które są bez mleka i mówić, że ma sie alergie na mleko tak silną, że wezwać bedzie trzeba karetkę, jak was oszuka
Trzecie: kawiarnia katarynka (obecnie chyba zamknięta) kawa z mlekiem sojowym i wegańskie ciasta. Na ulicy prostej, w piwnicy.
|
|
|
|
 |
kluska
Mały Veg

|
Wysłany: 2010-08-02, 11:31
|
|
|
Ależ miła wiadomość z tym Lenkiewiczem:)
A jak byłam ostatnio w Toronto zauważyłam tą żonę Kopernika, ale przez myśl mi nie przeszło że tam coś wegańskiego znajdę. To jest knajpa wege czy tylko opcje?
A co do Katarynki to jak robiłyśmy śledztwo w sprawie tych ciast pamiętam, że koleś mówił że smaruje blachę do pieczenia margaryną z d3 (szedł w zaparte że jak posmaruje olejem to mu ciasto nie wyjdzie) - to było jakiś rok temu, może coś się zmieniło (oby) |
|
|
|
 |
fuego
Veg nad Vegami

|
|
|
|
 |
Kubuś
Veg Dojrzały

|
Wysłany: 2010-08-05, 21:44
|
|
|
Prawie Torunianin pozdrawia |
|
|
|
 |
Lawenda
Wyższy Stan Ducha

|
Wysłany: 2011-11-22, 19:38
|
|
|
Nie z Torunia, ale w Toruniu, a to też się liczy. ^^ Uwielbiam to miejsce! Niby mówią, że 'miasto jak miasto', ale to ściema. Toruń jest magiczny i po prostu ludzie chcą go więcej dla siebie. |
_________________ "Bo małe bywa wielkie w odpowiednim świetle.
Istnienie zła pozwala dostrzec dobro.
Czarne z białym płynnie się przenika.
Równowaga - oto tajemnica. " |
|
|
|
 |
Prawda
Pilny Veg

|
Wysłany: 2012-07-07, 00:30
|
|
|
Słyszeliście o czymś takim jak kooperatywa? Kooperatywa jest wspólnotą konsumentów którzy kupują grupowo produkty (przede wszystkim jedzenie, ale nie jest to zasadą) bezpośrednio od producentów czy z giełd spożywczych. Kupując hurtowo bez pośredników cena za jednostkę znacząco spada. Zazwyczaj dodaje się parę procent na fundusz zbiorczy, na jakieś cele społeczne.
Wiadomo, że efektywne zrobienie np. mleka sojowego w domu kosztuje grosze a w sklepie może kosztować nawet kilkanaście złotych za litr i niekoniecznie jest lepsze niż zrobione samodzielnie. Podobnie jest z bardzo wieloma produktami dla wegan, jednak da się czasem coś znaleźć w internecie za przyzwoitą cenę, no ale żeby się opłacało trzeba kupić bardzo dużo, bo przesyłka to kilkanaście złotych, a nawet więcej.
Czy nie uważacie, że warto byłoby się zorganizować, założyć tutaj temat, albo grupę na fejsbuku czy gdzieś i zacząć wspólnie kupować jedzenie i kosmetyki? Nie trzeba od razu wynajmować lokalu. Kilkadziesiąt kilo chyba nikomu chałupy nie zawali.
Proszę o odpowiedź.
edit. Tutaj możecie przeczytać coś co napisał Edward Abramowski o kooperatywach. http://www.ibw.rdl.pl/?q=node/13
Zdaje się, że w Toruniu są anarchoweganie. Myślę, że powinny poprzeć pomysł. Chyba mają nawet jakiś lokal. Zdaje się, że na tym forum jest ktoś z nich. Proszę napisać, co na to ludzie z Laluczy. |
Ostatnio zmieniony przez Prawda 2012-07-07, 00:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Greeneyes
Mały Veg vegan

|
Wysłany: 2015-08-05, 16:40
|
|
|