Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2012-01-22, 16:22
Nasze wyniki badań
Autor Wiadomość
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 36
Posty: 6710
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2010-04-02, 12:13   Nasze wyniki badań

Tak sobie pomyślałem, że może warto założyć taki wątek, żeby:

a/ uwidocznić kwestię zdrowia wegetarian
b/ rozwiązać ewentualne problemy
c/ pochwalić się osiągami ;)
d/ zarchiwizować nasze wyniki

Jako twórca wątku i osoba, która niedawno się kuła, zacznę:

Po 10 latach wegetarianizmu:

Leukocyty, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, MCV, MCH, MCHC, trombocyty, OB - w normie 8-)

Żelazo - za dużo :shock: 170.7 ug/dl przy normie 31-144
Być może to jednorazowy przypadek. Ale zrobiłem badania wątroby i okazało się, że też wszystko w normie.

Także dalej nie jem mięsa. I piję ;)
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
Ostatnio zmieniony przez taffit 2012-01-22, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Margot 
Veg przez duże V



Pomogła: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 1422
Skąd: Jasło/Gorlice
Wysłany: 2010-04-02, 12:26   

Ooo niezłe wyniki! Żelaza tylko pozazdrościć :-) A jesteś laktoovo? laktowegetarianinem? (o wegana nie pytam bo napisałeś, że wegetarianin z Ciebie)
_________________
Lilypie Premature Baby tickers
Daisypath Anniversary tickers

http://www.chatkamargot.blogspot.com/
 
 
 
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 36
Posty: 6710
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2010-04-02, 12:41   

Taki semiwegan ze mnie :D

W sensie zdarzają się okresy, że ograniczam dość nabiał. Jak pomieszkuję z Surri ;) Jajka jadam.

Ale trzymając się terminologii, zwykły wegetarianin ze mnie bez przedrostków ;)

Znaczy laktoovo może mi przedrosnąć.

Ech, te definicje :D
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
Margot 
Veg przez duże V



Pomogła: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 1422
Skąd: Jasło/Gorlice
Wysłany: 2010-04-02, 13:04   

semivegan - dobra definicja hehe też się do niej bym pewnie zaliczyła. A pytam bo idę na badania po świętach i zobaczymy...w każdym razie wyniki wrzucę do temaciku na pewno :-)
_________________
Lilypie Premature Baby tickers
Daisypath Anniversary tickers

http://www.chatkamargot.blogspot.com/
 
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 34 razy
Posty: 1604
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2010-04-02, 22:32   

Tafit warto zrobić badania genetyczne na hemochromatozę
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hemochromatoza

Hemochromatoza ujawnia się po 40-tce, wtedy już jest zbyt późno.
Testy DNA na hemochromatozę (link poniżej), uważam że powinny być za darmo dla ludzi z podwyższoną zawartością żelaza.
http://www.testdna.pl/hemochromatoza

Osoby mające tą mutację są idealnymi kandydatami na honorowych dawców krwi ponieważ leczenie tego schorzenia polega na upustach krwi.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
NO spam
 
 
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 36
Posty: 6710
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2010-04-02, 22:48   

Na początek za jakiś czas powtórzę sobie żelazo. Z tego co czytałem nawet w ciągu dnia jego ilość może się różnić o 40%.
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
raman 
Łamacz Klawiatur


Wiek: 89
Posty: 288
Wysłany: 2010-04-03, 19:38   

pokłułem się kilka dni temu, a od dwóch lat testowałem na sobie weganizm, badając się co 3-5 miesięcy. kolejne badanie myślę, że najwcześniej za rok. dlaczego? ano dlatego, że eksperyment uważam za udany.

żelazo 90
ferrytyna 80 (a bywało i czterdzieści z hakiem)
hemoglobina 14,5
cholesterol 144
ciut za mało HDL
ale już triglicerydy 90, a więc w normie
wapń całkowity 8,6
białko całkowite 76
glukoza 85

itp. itd.

feel fine

a... tak z perspektywy czasu- gdy wyjątkowo dbałem o jakość diety- wyniki miewałem gorsze, niż w przypadku, gdy w spokoju zjadałem, co akurat było dostępne. nigdy nie liczyłem czego i ile powinienem zjeść, żeby pokryć zapotrzebowanie na to i owo.
nie bawiłem się w kombinacje typu- żeby lepiej wchłaniało się żelazo, wsuń coś z witaminą C. Od początku też miałem założone, że jeśli się nie uda i coś pójdzie nie tak, wrócę do ovo wegetarianizmu, bądź ryb. to się nigdy nie zmieni, natomiast na dzień dzisiejszy powiem, że weganizm to pyszna, w pełni sycąca i pełnowartościowa dieta, więc póki co żaden come back mi nie grozi.

aaaa...

łykałem i łykam dalej B12

do tego łyżka lub dwie oleju lnianego dziennie i... raz od czasu trochę oleju z pestek dyni (dobry zwyczaj dla każdego faceta bez względu na dietę)

to w zasadzie wszystkie extra żarełka.

na początku bawiłem się z amarantusem, quinoą, glonami etc. dziś korzystam prawie wyłącznie z regionalnych zbóż, ale staram się zjadać je prawie wyłącznie w postaci pełnoziarnistej. do tego soczewica, groch, fasole, tofu, czasem jakieś sojowe parki zza południowej granicy (kiedyś w większości bio, dziś częściej z carrefoura:). spore ilości oliwy z oliwek (na zimno organicznej, do podsmażania zwykłej) i organicznego sosu sojowego. chleb wyłącznie żytni na zakwasie, do tego masło orzechowe, czasem jakaś wegańska margaryna np. provamel. nie lubię mocnego alkoholu, ale już czerwonym winem, bądź dobrym browarem nie pogardzę. do tego raz za czas mocne espresso.
tylko czarnej herbaty nie lubię, podobnież jak zielonej. zdecydowanie bardzie podchodzi mi czerwona, ale piję jej mało. hektolitry za to rooibosa :)
takie tam wyznanie wiary :-)
_________________
Good times are coming
I hear it everywhere I go
Good times are coming
But they are sure coming slow.
 
 
Megana 
Łamacz Klawiatur



Pomogła: 2 razy
Posty: 290
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-03, 23:06   

raman napisał/a:

... raz od czasu trochę oleju z pestek dyni (dobry zwyczaj dla każdego faceta bez względu na dietę)

Dlaczego? I dlaczego akurat dla facetów?
_________________
Nasza geriatria...
http://oddzialgeriatryczny.blog.pl/
poprzednie:
http://forum.miau.pl/view...p?f=21&t=142176
 
 
raman 
Łamacz Klawiatur


Wiek: 89
Posty: 288
Wysłany: 2010-04-04, 08:45   

hej Megano

olej z pestek dyni jest zapewne korzystny dla obu płci, ale akurat męskiej stronie świata wspomaga zdrowe działanie prostaty- w zasadzie większość leków hamujących nadmierny przyrost tego gruczołu zawiera w sobie między innymi wyciąg z dyni.

warto spojrzeć na dane historyczne- czyli jeśli ojciec, dziadek miewali problemy, to jest duża szansa że i Tobie może się przytrafić. nie warto czekać, aż pojawią się problemy.

poza tym olej z pestek dyni, to chyba najsmaczniejszy olej dostępny na rynku.
_________________
Good times are coming
I hear it everywhere I go
Good times are coming
But they are sure coming slow.
 
 
shane123 
Veg Niebanalny



Pomogła: 1 raz
Posty: 93
Skąd: Jawor
Wysłany: 2010-04-04, 10:23   

Rowniez ostatnio zrobilam badania kontrolnie. Mięsa nie jem od ponad roku. Zadziwil mnie moj, wyjatkowo wysoki cholesterol i glukoza!

glukoza-94mg%(norma do 100)\
cholesterol 199mg%(norma do 200)
trojglicerydy 83mg%( <150)
zelazo 119mg%(do 150)
magnez 2,1mg%(do 2,5)

hemoglobina-12,3
 
 
aśkaeddie
Ostoja Wiedzy
Witarianka



Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-07, 15:02   

:lol: Ja to już w rok badań nie robiłam :megapolew: Ale zrobię sobie nie dla samych badań, ale lubię jak mnie igłą kują :lol:

Jak byłam wegetarianką to odżywiałam się nie najlepiej, a od pół roku coraz zdrowiej, no i teraz jestem weganką to już w ogóle odżywiam sie tak dobrze jak nigdy dotąd :mrgreen:

Jak zrobię badania to dam znać, chociaż najwcześniej w maju je zrobię :-) :lol:
_________________
"When a man wants to murder a tiger, he calls it sport; when the tiger wants to murder him, he calls it ferocity."Shaw
"It is just like man's vanity and impertinence to call an animal dumb because it is dumb to his dull perceptions."Twain


 
 
 
Kama122 
Natchniony Veg


Wiek: 22
Posty: 101
Skąd: Świecie
Wysłany: 2010-04-29, 00:51   

Badałam niedawno krew :mrgreen:

Leukocyty, erytrocyty, hemoglobina, hemadokryt, MCV, RDW, płytki krwi, sód, potas --> wszystko ok.

Żelaza mam za dużo, a MCH i MCHC --> niedobór. No i tak sobie czytam tu --> http://www.poradnikzdrowi...niki_35295.html i wyczytałam, że niedobór MCH i MCHC świadczy o niedoborze żelaza... Ale ja mam żelaza za dużo! 207,5 ug/dl, podczas gdy min. jest 36,8, a max 169,6 :jestemgłupi: O co w tym wgl. chodzi? No i co mam zrobić, żeby było przybyło MCH i MCHC, a ubyło żelaza?

Intryguje mnie to strasznie... :hmmm:



Zapomniałam --> jestem laktoowowege od prawie dwóch lat :lewituje:
Ostatnio zmieniony przez Kama122 2010-04-29, 00:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 34 razy
Posty: 1604
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2010-04-29, 06:30   

Kama122 zobacz link poniżej:

http://badaniamedyczne.fm...morfologia.html

Fragmenty:
Średnia zawartość hemoglobiny (MCH) 27-31 pg
Wzrost średniej zawartości hemoglobiny w krwince czerwonej może wystąpić w niedokrwistościach makrocytowych natomiast zmniejszenie średniej zawartości hemoglobiny może być spowodowany przez zaburzenia wodno-elektrolitowe typu przewodnienia hipotonicznego i niedokrwistości niedobarwliwe.

Średnie stężenie hemoglobiny (MCHC) 33-37 g/dl
Wzrost MCHC może wystąpić we wrodzonej sferocytozie i w stanach hipertonicznego odwodnienia. Zmniejszenie MCHC może być spowodowany przez zaburzenia wodno-elektrolitowe typu hipertonicznej hiperhydracji i niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Może masz wrodzoną sferocytozę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sferocytoza_wrodzona
Link do diagnostyki genetycznej:
http://www.genetyka-ginek...ista_chorob.php

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
NO spam
 
 
dataflux
Mały Veg


Posty: 4
Wysłany: 2010-04-30, 17:44   

Leukocyty - 6,96 (4,0-10,0)
Erytrocyty - 4,92 (4,3-5,9)
Hemoglobina - 16,2 (13,6-17,2)
Hematokryt - 48,1 (39-49)
MCV - 97,8 (81-100)
MCH - 32,9 (27-34)
MCHC - 33,7 (32-36)
Plytki Krwi - 159 (140-440)
Neutrocyty - 47,6 (50-70)
Limfocyty - 46,4 (25-45)
Monocyty - 4,7 (3-7)
Eozynocyty - 0,9 (1-4)
Bazocyty - 0,4 (0-1)

Mocz
kolor - jasno żołty
Glukoza - Nieobecna
Kilirubina - Nieobecna
Ketony - Nieobecne
pH - 7,5
ciężar właściwy - 1,010 (1.015 - 1.025)
Białko - Nieobecne
Erytrocyty - Nieobecne
Nabłonki płaskie - nieliczne
Leukocyty - 1-2 (0-5)

Żelazo - 103 (59-158)

Witamina B12 - 391,5 (220-960)


Czyli za niskie Neutrocyty, Eozynocyty i za wysokie Limfocyty. Co to moze byc?
 
 
alexxxanderka 
Natchniony Veg
Gaduła z głową :P



Wiek: 27
Posty: 109
Wysłany: 2010-05-08, 19:11   

Szczerze, to nie mam pojęcia :/ U mnie kilka dni temu wykryto niedokrwistość i oczywiście rodzinka już buzuje, że to BRAK MIĘSA! ŻE NA ROŚLINACH NIE DA SIĘ ŻYĆ... aj aj... No i do tego jestem osłabiona i to mnie trochę denerwuje :( Ale biorę już jakieś tabletki dla kobiet w ciąży ( xD ) i mam nadzieję,że jakoś z tego się wyturlam :P
_________________
Kto ratuje jedno życie, ratuje cały świat!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


masaż leczniczy kręgosłupa http://karta-podarunkowa.pl karta podarunkowa.pl http://karta-podarunkowa.pl/ http://karta-podarunkowa.pl