Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?
Autor Wiadomość
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 41
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2005-04-14, 19:58   Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?

http://info.onet.pl/1081771,135,item.html

Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?

Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy kościach i w środku w mięsie. Powinno to iść w całości do wyrzucenia. Ale niestety. Brygadzista odcinał tylko kawałek z wrzodem – opowiada jeden z byłych pracowników firmy produkującej wędliny.

Aby rzeczywiście sprawdzić jak wygląda produkcja w największym zakładzie mięsnym w Polsce reporterka "UWAGI" postanowiła się w nim zatrudnić.

Pierwszego dnia pracy dziennikarka wraz z innymi nowoprzyjętymi pracownikami przeszła wszystkie wymagane szkolenia. Główny nacisk kładziono na przestrzeganie przepisów sanitarnych i BHP.

Zapleśniałe wędliny

Kiełbasy, jeśli nie wyglądały świeżo i wchodziła na nie pleśń, smarowało się olejem i szły w folie. To jest zatruwanie ludzi – mówi inny pracownik tej firmy.

Reporterka pracowała także przy maszynie, która pakuje próżniowo wędliny. Na halę przywieziono w kartonach baleron..

Termin przydatności do spożycia właśnie się kończył.

Ten sam baleron, przejeżdżając zaledwie kilka metrów, zyskał cały miesiąc przydatności.

Wydawało się to niewiarygodne. A jednak drugi, zapytany o to samo pracownik, potwierdził, że ta stara wędlina będzie po odświeżeniu ponownie zapakowana.

Pracownicy mówią, że zmienianie dat przydatności w tym zakładzie mięsnym jest nagminne, podobnie jak przefoliowywanie zepsutych i spleśniałych wędlin.

Więcej szokujących informacji w programie "UWAGA" TVN dzisiaj, w piątek i sobotę o godzinie 19.45. O tej bulwersującej historii także w jutrzejszej "Rzeczpospolitej".
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
frik??? 
Ostoja Wiedzy
skate or cry



Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 454
Skąd: wroclaw
Wysłany: 2005-04-14, 22:50   

"krakus, wedliny takie jak kiedys" :)

przypomniala mi sie scena z pancernika potiomkina:
"to mieso nie moze byc zepsute bo sa w nim larwy much"

pocieszmy sie ze warunki sanitarne sa mniej wiecej jednakowe w kazdej galezi przemyslu spozywczego :sloneczko:







W dzienniku czytamy, że pracownicy starachowickiego Constaru "odświeżają" zapleśniałe kiełbasy olejem, a wędlinom na etykietach przedłużają terminy ważności. Potem wysyłają je do sklepów w całej Polsce.

"Rzeczpospolita" przypomina, że sprzęt Constaru, jednej z najnowocześniejszych firm w branży, spełnia wymogi przepisów Polski, Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej.

Dziennikarze zarejestrowali kamerą, jak pracownicy firmy wysyłają zepsute mięso do sklepów. Dziennikarka TVN na kilka dni zatrudniła się w fabryce. To, co odkryła, główny weterynarz kraju określa słowem "niewiarygodne" - czytamy w gazecie.

Mężczyzna w białym kitlu bierze do ręki pokrytą białym nalotem wędlinę - z jednej strony zupełnie zieloną - i wciera w nią olej. Drugi obwąchuje kawałek spleśniałego boczku.

"Dobre" - mówi i wrzuca do plastikowego kosza, do dalszej obróbki.

Pracownicy przyznają, że muszą przerabiać zepsute kiełbasy, a do sklepów często wraca ten sam nieświeży boczek, tyle, że w innej postaci. Notoryczne łamane są też zasady higieny.

Firma Constar w Starachowicach jest jedną z najnowocześnieszych firm w branży, która szczyci się tym, że jej wędliny są najwyższej jakości. Wysyła je do większości sieci handlowych w kraju. Sprzęt Constaru spełnia wymogi przepisów Polski, USA i Unii Europejskiej. Jako druga w kraju firma wdrożyła specjalny system HACCP - analizy zagrożeń i kontroli - co teoretycznie gwarantuje wytwarzanie bezpiecznej żywności - wyjaśnia "Rzeczpospolita".

O tym, co Constar robi z nieświeżym mięsem, którego nie chcą przyjąć sklepy, opowiadają pracownicy.

"Nikt nie lubi paprać się w zepsutych kiełbasach, ale to nasza praca. Majstrowi się nie odmawia" - tłumaczy jeden z nich.

Inny dodaje: "Zwroty mielimy razem ze świeżym mięsem. Do sklepu wraca ten sam boczek, tyle że w inne postaci".

Nowi pracownicy swój pierwszy dzień w Constarze zaczynają od instrukcji, że ścisłe przestrzeganie higieny nie ma sensu, a z prysznica lepiej nie korzystać, bo w zimnej hali łatwo o przeziębienie. Ze sterylnej śluzy, która gwarantuje czystość produkcji, nikt nie korzysta - informuje "Rzeczpospolita".

Więcej o wędliniarskich oszustwach w "Rzeczpospolitej"





LINK DO FRAGMENTU PROGRAMU NA TVN
_________________
mechaniczna pomarańcza
 
 
 
maris 
Veg nad Vegami



Posty: 152
Wysłany: 2005-04-18, 12:51   Jak producenci wedlin przestrzegaja przepisow...

:-? wiemy do czego ludzie sa zdolni,kiedys cos podobnego opowiadalem dla jedzacego trupy,a on na to:-mi i tak smakuje...jest takie powiedzenie,CZLOWIEK NIE SWINIA;ZJE WSZYSTKO...a tak marginesie,zyjemy w zwariowanym swiecie,ale staram sie zrozumiec,dlaczego tak jest...dlaczego inni od czasu przyjscia na ten swiat zostaja przyzwyczajani do jedzenia miesa,tylko nielicznym udaje sie od tego uwolnic.
My wiemy o tym co robia inni ze zwierzetami...lepiej jest uswiadamiac tych,ktorzy maja szanse dolaczyc do nas...pozdrawiam serdecznie,maris
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 41
Posty: 8393
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2005-04-18, 13:00   

pozostaje sie cieszyc, ze nas to niedotyczy. no i w pewnym sensie to niezla reklama dla wege. wiele osob decyduje sie na wegetarianizm wlasnie po tego typu reportazach, wiec nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo ;]
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 41
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2005-04-19, 08:37   

Kto następny będzie wege?
Polskę obiegła właśnie informacja o tym, w jaki sposób produkuje się "przetwory mięsne" i jak się nimi handluje. Dziennikarze TVN i Rzeczpospolitej udokumentowali coś, czego nie będziemy opisywać, żeby nie zanieczyszczać stron Empatii. Jeden z najbardziej nowoczesnych i największych zakładów przetwórstwa mięsa - Constar - udowodnił, że decyzja o byciu wege to jest to.

Przeczytajcie o firmie Constar i o tym, czym karmią ludzi:
http://www.obywatelskie.pl/fakty.php?id=251
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 41
Posty: 8393
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2005-04-19, 12:09   

widzialem ten reportaz na wlasne oczy, mozna sie porzygac jak ktos jest wrazliwy. a na nasze nieszczescie mamy tak tepe spoleczenstwo, ze mimo iz widza co sie dzieje to nie dopuszczaja mysli o tym, ze tak sie dzieje w wielu miejscach. nadal kupuja i jedza wedliny nie przejmujac sie tym, ze to gwozdzie do ich trumien.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
Alispo 
Veg Do Potęgi


Pomogła: 16 razy
Wiek: 38
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-04-19, 18:01   

i jeszcze drugie oblicze afery....

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48642308
_________________
http://onlyonesolution.org
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group