Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?
Autor Wiadomość
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 40
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2005-04-14, 19:58   Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?

http://info.onet.pl/1081771,135,item.html

Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?

Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy kościach i w środku w mięsie. Powinno to iść w całości do wyrzucenia. Ale niestety. Brygadzista odcinał tylko kawałek z wrzodem – opowiada jeden z byłych pracowników firmy produkującej wędliny.

Aby rzeczywiście sprawdzić jak wygląda produkcja w największym zakładzie mięsnym w Polsce reporterka "UWAGI" postanowiła się w nim zatrudnić.

Pierwszego dnia pracy dziennikarka wraz z innymi nowoprzyjętymi pracownikami przeszła wszystkie wymagane szkolenia. Główny nacisk kładziono na przestrzeganie przepisów sanitarnych i BHP.

Zapleśniałe wędliny

Kiełbasy, jeśli nie wyglądały świeżo i wchodziła na nie pleśń, smarowało się olejem i szły w folie. To jest zatruwanie ludzi – mówi inny pracownik tej firmy.

Reporterka pracowała także przy maszynie, która pakuje próżniowo wędliny. Na halę przywieziono w kartonach baleron..

Termin przydatności do spożycia właśnie się kończył.

Ten sam baleron, przejeżdżając zaledwie kilka metrów, zyskał cały miesiąc przydatności.

Wydawało się to niewiarygodne. A jednak drugi, zapytany o to samo pracownik, potwierdził, że ta stara wędlina będzie po odświeżeniu ponownie zapakowana.

Pracownicy mówią, że zmienianie dat przydatności w tym zakładzie mięsnym jest nagminne, podobnie jak przefoliowywanie zepsutych i spleśniałych wędlin.

Więcej szokujących informacji w programie "UWAGA" TVN dzisiaj, w piątek i sobotę o godzinie 19.45. O tej bulwersującej historii także w jutrzejszej "Rzeczpospolitej".
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
frik??? 
Ostoja Wiedzy
skate or cry



Pomógł: 2 razy
Wiek: 33
Posty: 454
Skąd: wroclaw
Wysłany: 2005-04-14, 22:50   

"krakus, wedliny takie jak kiedys" :)

przypomniala mi sie scena z pancernika potiomkina:
"to mieso nie moze byc zepsute bo sa w nim larwy much"

pocieszmy sie ze warunki sanitarne sa mniej wiecej jednakowe w kazdej galezi przemyslu spozywczego :sloneczko:







W dzienniku czytamy, że pracownicy starachowickiego Constaru "odświeżają" zapleśniałe kiełbasy olejem, a wędlinom na etykietach przedłużają terminy ważności. Potem wysyłają je do sklepów w całej Polsce.

"Rzeczpospolita" przypomina, że sprzęt Constaru, jednej z najnowocześniejszych firm w branży, spełnia wymogi przepisów Polski, Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej.

Dziennikarze zarejestrowali kamerą, jak pracownicy firmy wysyłają zepsute mięso do sklepów. Dziennikarka TVN na kilka dni zatrudniła się w fabryce. To, co odkryła, główny weterynarz kraju określa słowem "niewiarygodne" - czytamy w gazecie.

Mężczyzna w białym kitlu bierze do ręki pokrytą białym nalotem wędlinę - z jednej strony zupełnie zieloną - i wciera w nią olej. Drugi obwąchuje kawałek spleśniałego boczku.

"Dobre" - mówi i wrzuca do plastikowego kosza, do dalszej obróbki.

Pracownicy przyznają, że muszą przerabiać zepsute kiełbasy, a do sklepów często wraca ten sam nieświeży boczek, tyle, że w innej postaci. Notoryczne łamane są też zasady higieny.

Firma Constar w Starachowicach jest jedną z najnowocześnieszych firm w branży, która szczyci się tym, że jej wędliny są najwyższej jakości. Wysyła je do większości sieci handlowych w kraju. Sprzęt Constaru spełnia wymogi przepisów Polski, USA i Unii Europejskiej. Jako druga w kraju firma wdrożyła specjalny system HACCP - analizy zagrożeń i kontroli - co teoretycznie gwarantuje wytwarzanie bezpiecznej żywności - wyjaśnia "Rzeczpospolita".

O tym, co Constar robi z nieświeżym mięsem, którego nie chcą przyjąć sklepy, opowiadają pracownicy.

"Nikt nie lubi paprać się w zepsutych kiełbasach, ale to nasza praca. Majstrowi się nie odmawia" - tłumaczy jeden z nich.

Inny dodaje: "Zwroty mielimy razem ze świeżym mięsem. Do sklepu wraca ten sam boczek, tyle że w inne postaci".

Nowi pracownicy swój pierwszy dzień w Constarze zaczynają od instrukcji, że ścisłe przestrzeganie higieny nie ma sensu, a z prysznica lepiej nie korzystać, bo w zimnej hali łatwo o przeziębienie. Ze sterylnej śluzy, która gwarantuje czystość produkcji, nikt nie korzysta - informuje "Rzeczpospolita".

Więcej o wędliniarskich oszustwach w "Rzeczpospolitej"





LINK DO FRAGMENTU PROGRAMU NA TVN
_________________
mechaniczna pomarańcza
 
 
 
maris 
Natchniony Veg



Posty: 148
Wysłany: 2005-04-18, 12:51   Jak producenci wedlin przestrzegaja przepisow...

:-? wiemy do czego ludzie sa zdolni,kiedys cos podobnego opowiadalem dla jedzacego trupy,a on na to:-mi i tak smakuje...jest takie powiedzenie,CZLOWIEK NIE SWINIA;ZJE WSZYSTKO...a tak marginesie,zyjemy w zwariowanym swiecie,ale staram sie zrozumiec,dlaczego tak jest...dlaczego inni od czasu przyjscia na ten swiat zostaja przyzwyczajani do jedzenia miesa,tylko nielicznym udaje sie od tego uwolnic.
My wiemy o tym co robia inni ze zwierzetami...lepiej jest uswiadamiac tych,ktorzy maja szanse dolaczyc do nas...pozdrawiam serdecznie,maris
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8385
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2005-04-18, 13:00   

pozostaje sie cieszyc, ze nas to niedotyczy. no i w pewnym sensie to niezla reklama dla wege. wiele osob decyduje sie na wegetarianizm wlasnie po tego typu reportazach, wiec nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo ;]
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
XsebaX 
Wyższy Stan Ducha



Wiek: 40
Posty: 749
Skąd: Śrem/Warszawa
Wysłany: 2005-04-19, 08:37   

Kto następny będzie wege?
Polskę obiegła właśnie informacja o tym, w jaki sposób produkuje się "przetwory mięsne" i jak się nimi handluje. Dziennikarze TVN i Rzeczpospolitej udokumentowali coś, czego nie będziemy opisywać, żeby nie zanieczyszczać stron Empatii. Jeden z najbardziej nowoczesnych i największych zakładów przetwórstwa mięsa - Constar - udowodnił, że decyzja o byciu wege to jest to.

Przeczytajcie o firmie Constar i o tym, czym karmią ludzi:
http://www.obywatelskie.pl/fakty.php?id=251
_________________
Zapraszam na najlepsze forum mlodziezowe www.nedds.pl
 
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8385
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2005-04-19, 12:09   

widzialem ten reportaz na wlasne oczy, mozna sie porzygac jak ktos jest wrazliwy. a na nasze nieszczescie mamy tak tepe spoleczenstwo, ze mimo iz widza co sie dzieje to nie dopuszczaja mysli o tym, ze tak sie dzieje w wielu miejscach. nadal kupuja i jedza wedliny nie przejmujac sie tym, ze to gwozdzie do ich trumien.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
Alispo 
Veg Do Potęgi


Pomogła: 16 razy
Wiek: 37
Posty: 3461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-04-19, 18:01   

i jeszcze drugie oblicze afery....

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48642308
_________________
http://onlyonesolution.org
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje anime