Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2012-01-22, 16:19
Co dzisiaj jedliście? II [odsłona druga]
Autor Wiadomość
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 4873
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-02-20, 08:48   

EksVegański, napisz coś więcej!
Ja też niedawno bawiłam się w sery. Wyhodowałam rejuvelac [z kiełków sorgo] i namaczałam w nim nerkowce i pestki słonecznika. Po dodaniu przypraw miksowałam, formowałam i zostawiałam do obeschnięcia- petarda :D nie musi nawet obsychać, w formie pasty do pieczywa też polecam! <3
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 73 razy
Wiek: 32
Posty: 11155
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-20, 08:51   

Borze szumiący i jeżyku przenajsłodszy. Czemu Wy się nie dzielicie przepisami na wegańskie sery?
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 4873
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-02-20, 12:13   

bo mój jeszcze nie jest dopracowany ;P
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Miła Gosia 
Veg Do Potęgi
eko pedał



Pomogła: 28 razy
Posty: 2273
Skąd: bywało się tu i tam
Wysłany: 2018-02-20, 23:16   

Siora ostatnio zrobiła ser z ziemniaka i mało nie popuściłam ze szczęścia jedząc go, ale to raczej znane i lubiane, ino ja upośledzon że jeszcze se sama nie zrobiłam
_________________
https://cerebrumvomitans.wordpress.com
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 73 razy
Wiek: 32
Posty: 11155
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-21, 09:08   

Tak, miziadło z pyra jest bardzo fajne <3
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 4873
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-02-21, 09:55   

no właśnie chyba też zrobię, bo mi marchfifki w lodówce tak oklapły, że do niczego innego się nie nadają [a ja nie cierpię wyrzucać jedzenia]
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-02-23, 21:44   

Tak na szybko wracając do tego sera, to czytałem wiele na temat wegańskich serów, a ponieważ wcześniej eksperymentowałem z prawdziwymi, uwielbiałem sery pleśniowe, to celuję w wegańskie sery dojrzewające. Problemem jest budulec, bo orzechy nerkowca są zbyt kremowe na rodzaj, który kiedyś chcę osiągnąć, czyli coś z serów Wysokich Alp. Moim celem jest znalezienie wegańskiego Tomme de Savoye oraz drugim typem sera, to coś w stylu Bleu d'Auvergne z niebieską pleśnią.

Takim przydługawym wstępem i poszukując budulca, a mając tegoroczne już przysychające orzechy laskowe spróbowałem je wykorzystać sprawdzając jednocześnie, czy się do czegoś nadają. Wszystkie eksperymenty są w trakcie, a przepisy niedopracowane, a trudność z serami jest taka, że by stworzyć jeden ser potrzeba około miesiąca, więc jeśli jesteście zainteresowani, to i tak należy uzbroić się w cierpliwość.

Ser powyższy wykonałem bardzo prosto - orzechy laskowe - około szklanki namoczyłem na noc w wodzie, większą część obrałem ze skórki, zmieliłem bardzo dokładnie dodałem łyżkę oleju kokosowego, łyżkę miso i pół łyżeczki płatków drożdżowych, zioła prowansalskie, trochę suchej mięty uformowałem pieróg (w czasie formowania masa jest półpłynna), obtoczyłem ziołami prowansalskimi i posoliłem z zewnątrz, a następnie wstawiłem do lodówki, gdzie dość szybko stwardniał.

Tak zrobiony będzie jednak trochę zbyt ostry - chodzi o twardość orzechów, ale z każdym dniem staje się coraz bardziej kremowy (obracać codziennie i wycierać wilgoć spod sera). Myślę, że można go jeść po około 3 dniach. Ser smakuje jak twardy twaróg litewski - ma pasztetowo-mięsną nutę - niezamierzona, ale o ile ktoś za mięsem tęskni, to może się pozytywnie zaskoczyć. Eksperyment oceniam na 6/10. Warte spróbowania, ale raczej w tej formie nie wejdzie do stałej diety.

Jakbym miał go jeszcze raz robić , to orzechy bym lekko sparował i dodał jednak odrobinę nerkowca (ze ćwierć szklanki), co uczyniłem już w moim drugim serze, który sobie spokojnie dojrzewa już 5 dzień - z dodanymi bakteriami mlekowymi.
_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
 
 
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 20 razy
Wiek: 44
Posty: 4743
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2018-02-23, 22:32   

a ja jeszcze żadnego sera nie robiłam, nawet tego z ziemniaka... :shock:
tylko jogurt kisiłam
owsiany
dobry był :-)
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 73 razy
Wiek: 32
Posty: 11155
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-24, 16:14   

Na śniadanie burgery od Bezmięsnychmięsnych



Na obiad naleśniki



na kolacje będą burgery i piwo <3
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-02-24, 22:39   

Mega super te naleśniki :)

Dzisiaj było na bogato, ale nie nie będę wszystkiego naraz wrzucał. Danie główne - Bezwołowie po burgundzku. Przepis własny - udany, ale milion składników. Z tym, że najbliższe oryginałowi jak to chyba możliwe, a większość ludzi by się w ogóle nie zorientowała:

_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 73 razy
Wiek: 32
Posty: 11155
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-27, 09:54   

Chlebuś własnej roboty, rama roślinna i boczek od BezmięsnyMięsny <3
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 20 razy
Wiek: 44
Posty: 4743
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2018-02-27, 16:37   

zupę-krem z dyni z grzankami czosnkowymi
barszcz ukraiński
paluszki z hummusem
puree ziemniaczane ze zrumienioną cebulką + fasola z puszki ze zrumienioną cebulką <3
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-02-27, 20:29   

Surri: Wygląda smakowicie. Co to jest BezmięsnyMięsny? To producent, czy autor? Jak to się robi, albo gdzie kupuje?
_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 73 razy
Wiek: 32
Posty: 11155
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-28, 06:59   

EksVegański napisał/a:
Surri: Wygląda smakowicie. Co to jest BezmięsnyMięsny? To producent, czy autor? Jak to się robi, albo gdzie kupuje?

https://www.bezmiesnymiesny.pl/
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-03-01, 21:53   

Dzięki :)

Jakby kogoś interesowało...:

Bardzo ostry koreański kapuśniak z domowego Kimchi:



Przekąska: Ryż, w sosie sojowo-orzechowym:



Deser: Sorbet z wegańskiego słonego karmelu:

_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group -