Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2012-01-22, 16:19
Co dzisiaj jedliście? II [odsłona druga]
Autor Wiadomość
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 52 razy
Wiek: 29
Posty: 4906
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-02-12, 12:36   

Miła Gosia napisał/a:
(swoją drogą jaka to miła odmiana, że w temacie żarcia nikt nie wstawia pączków)


no chyba nie doczytałaś :P
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Miła Gosia 
Veg Do Potęgi
eko pedał



Pomogła: 28 razy
Posty: 2285
Skąd: bywało się tu i tam
Wysłany: 2018-02-12, 15:31   

Zdjęcie a link to różnica, zdjęcia się ogląda a nie czyta :P
_________________
https://cerebrumvomitans.wordpress.com
 
 
rewers 
Mały Veg
wege tylko smacznie


Posty: 5
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-12, 18:34   

Cześć Wam, (pokierujcie mnie serdecznie proszę w inne miejsce jeśli się zagubiłam)
czy moglibyście polecić miejsca z pysznymi wege w Katowicach, które nie rujnuje kieszeni? Jestem nowym narybkiem w Kato i wiem, że Złoty Osioł króluje. Ale może jest coś innego odmiany? <3 Karolina
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 74 razy
Wiek: 32
Posty: 11178
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-12, 19:02   

Veganka https://www.facebook.com/vegankarestobar/

W zasadzie powinna być tu opisana http://www.forumveg.pl/viewforum.php?f=60 ale jeszcze nikt tego nie zrobił.
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
rewers 
Mały Veg
wege tylko smacznie


Posty: 5
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-12, 19:37   

Surri napisał/a:
Też czytałam o Vegance Surri! Ale okazało się, że od ostatniego tygodnia
restobar jest już zamnkięta :( Trzymam kciuki za fajne wege-zaplecze w mieście

[ Dodano: 2018-02-12, 19:41 ]
Moja znajoma, szalejaca weganka mówiła, że w Katowicach ma się otwarzyć Krowarzywa z burgerami i hotdogami. Słyszeliście mozę gdzie będzie?
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 28 razy
Wiek: 39
Posty: 8202
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2018-02-12, 20:55   

rewers napisał/a:
w Kato i wiem, że Złoty Osioł króluje

Złoty Osioł wypadł z obiegu jakiś czas temu. Veganka jest (czy tez była) świetna. Jeśli faktycznie zamknęli to szkoda. Dopiero co tam jadłem zajebistą roladę z seitana z kluchami śląskimi i czerwoną zasmażaną kapustą (pic poniżej). Smacznie też jest w Zielonym Moście a w Mihiderce mają boskie burgery swojskie (ziemniaki, kapusta kiszona, groch) i krem z buraków ze śmietaną chrzanową (!).

27332478_1968902343150662_6172045509356820742_n.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 64,37 KB

_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
rewers 
Mały Veg
wege tylko smacznie


Posty: 5
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-12, 21:16   

Rolada rules! Mihiderka niezachwiana od lat faktycznie
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 28 razy
Wiek: 39
Posty: 8202
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2018-02-12, 21:44   

Jest jeszcze parę innych miejsc w KC, w których nie byłem. Polecam apkę, bądź www happycow.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-02-13, 15:15   

Dziś polskie żarcie. Babka ziemniaczana:

_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 74 razy
Wiek: 32
Posty: 11178
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-13, 18:10   

Jak się robi ziemniaczaną babkę? <3
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
rewers 
Mały Veg
wege tylko smacznie


Posty: 5
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-13, 18:41   

Cytat:
Jak się robi ziemniaczaną babkę? <3
podbijam - podasz sprawdzony przepis?
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-02-13, 22:37   

Nie wiem co to znaczy "sprawdzony przepis".

Nie wnikając głęboko w historię potrawy, bo można to znaleźć na wikipedii, to babka ziemniaczana pochodzi z Podlasia. Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu - tradycyjnie robiona jest na skwarkach, tłustym mięsie z dodatkiem jaj i mąki. Przyprawy, majeranek, tymianek, sól, pieprz. Bez udziwnień. Dlatego też głównym wyzwaniem jest zapewnienie jej odpowiedniej ilości kalorii i tak też tą potrawę zaprojektowałem.
A przy okazji - tłuszcze nasycone, omega-3, selen. Jestem początkujący, więc coś mogłem wcześniej zaniedbać i babka ma być wszystko-w-jednym, a jednocześnie tak prosta jak to tylko możliwe. Rezygnuję z glutenu, więc bez mąki pszennej.

Stąd też wcześniej przygotowuję:

Miseczka A: 1/2 szklanki siemienia lnianego zalewam wodą.

Miseczka B: 1/2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca, łyżka stołowa płatków drożdżowych, łyżka stołowa pasty miso (jak jej nie ma, to proponuję sos sojowy)+2 łyżki oleju kokosowego. Wszystko blenduję na pastę.

Miseczka C: ścieram około 600-700gram ziemniaków na małych oczkach, odcedzam płyn, który zachowuję, ma dużych oczkach ścieram jedną marchewkę. Po około 10-20 minutach z tego zachowanego płynu odlewam "wodę" i zostawiam osad, który jest skrobią z ziemniaków i dodaję do papki.

Łączę wszystko w jedno. Mieszam łyżką. Dodaję czarną sól himalajską - około łyżki. Resztę dosalam zwykłą solą do smaku, pieprzę, dodaję majeranek i tymianek. Masę przelewam do formy posypuję okarą (albo bułką tartą) i piekę ponad godzinę w temp. 180st.C, po czym nie otwierając piekarnika pozwalam naturalnie ostygnąć babce. Babka może wydawać się "płynna", ale to kwestia dojścia - a dokładnie skrobi ziemniaczanej, która potrzebuje czasu i temperatury poniżej 50st.C.

Moja propozycja podania, to odsmażona babka w plastrach (gr ok.2cm) na złoty kolor na oliwie z kiszoną kapustą i pastą z pieczonego buraka, zielonej soczewicy i chrzanu ozdobione kiełkami rzodkiewki.

Smacznego.

Tak to wygląda na talerzu:

_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
Ostatnio zmieniony przez EksVegański 2018-02-13, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
rewers 
Mały Veg
wege tylko smacznie


Posty: 5
Skąd: Katowice
Wysłany: 2018-02-13, 23:08   

CUDOWNIE! Merci bien :) To miałam na myśli sprawdzony przepis - przetestowany, smaczny w pełni bezzwięrzęcy.
I potwierdzam, jako człowiek z Podlasia, babka ziemniaczana regionalna jest ogromnie tłuszczowa i (często) mięsna.
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 74 razy
Wiek: 32
Posty: 11178
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-02-14, 09:01   

EksVegański, Mistrzostwo <3
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-02-14, 10:32   

Dzięki :)

Nie mogę już edytować, a zapomniałem o tym, że wcieram też jedną średnią cebulę.

Dla ludzi, którzy lubią bardziej "suchą" babkę polecam dodanie mąki pszennej, bo ta będzie sprężysta.
_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group