Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2012-01-22, 16:19
Co dzisiaj jedliście? II [odsłona druga]
Autor Wiadomość
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 73 razy
Wiek: 32
Posty: 11113
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-15, 12:24   

Ciecierzotto z Innej Bajki.



_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 50 razy
Wiek: 29
Posty: 4827
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-15, 15:40   

w temacie moich serów to mogę napisać tak:
oryginalne przepisy bazują najczęściej na nerkowcach albo migdałach. Ponieważ jestem sknerusem :D użyłam sobie słonecznik.
Taki słonecznik należy namoczyć w napoju probiotycznym. Nazywa się on rejuvelac i nie, nie wiem jak się to czyta :P
rejuvelac robi się tak:
bierzemy nasionka które kupiłyśmy spontanicznie w auchan i teraz nie wiemy co z nimi zrobić [w moim przypadku- sorgo]. Kiełkujemy je sobie [w kiełkownicy, słoiku, sitku- whatever]. Jak puszczą kiełki, wrzucamy do słoika i zalewamy wodą, odstawiamy na blat. Po jakichś trzech dniach kiełki fermentują i włala- mamy rejuvelac! Odcedzamy, kiełki można wywalić w kibel albo zalać wodą jeszcze raz i mieć więcej rejuvelac :D pewnie można je też zjeść.
I takim rejuwelakiem zalewamy słonecznik- proporcje: szklanka słonecznika na pół szklanki płynu. Zostawiamy na blacie w kuchni na 2-3 dni. Blendujemy na gładko, dosmaczamy przyprawami [np. czubrica zielona], próbujemy- i dosmaczamy dalej jak lubimy. I teraz tak- można to zostawić w pudełeczku jako smarowidło do kanapek [mmm!], albo wyłożyć na talerzyk, ulepić gulajkę i zostawić np. koło grzejnika żeby się obsychało :) wychodzą takie brzydkie cegiełki, ale jakie pyszne! Polecamy <3 orzeszki.

Natomiast na drugiej fotografii jest inny wynalazek z internetów- a konkretniej z puszki - GROFU! Tofu z grochu. Jest tak banalne że szok w kaloszach, pyszne, krajalne, w kanapki petarda! Polecam sobie dosmaczyć papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, co kto lubi. Polecam! <3

http://puszka.pl/przepis/...u_z_grochu.html

20180307_070136.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1,76 MB

20180307_070150.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 1,75 MB

20180307_112503.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 848,52 KB

_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
EksVegański 
Pilny Veg
początkujący


Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-03-16, 00:30   

Jeśli mogę doradzić, to dojrzewanie najlepiej prowadzić w temperaturze 7-11stC, bo to idealna temperatura dla bakterii mlekowych, które odpowiadają za ten proces. Można to zrobić wkładając do lodówki i owiajając gazą, lub w pudełeczku. Jeśli chodzi o obsychanie, to jak są pierwsze spęknięcia, to wtedy ostry nóż i można "golić" ser wygładzając powierzchnię. Jak się to raz zrobi, to póżniej powierzchnia staje się sprężysta - nie sucha, ale gładka i jest przyjemny gradient z wnętrzem.

Pomysł ze słonecznikiem jest naprawdę niezły, bo ciągle szukam jakiegoś produktu podstawowego, a orzechy nerkowca wydają mi się drogie, nieekologiczne i przede wszystkim - zbyt słodkie. Nie wiem, czy słonecznik ma dość "paliwa" dla bakterii na długie dojrzewanie, ale widzę super potencjał.

Super post orzechova :)
_________________
Były mięsożerca, miłośnik kuchni, przechodzę na weganizm
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 28 razy
Wiek: 39
Posty: 8136
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2018-04-07, 22:00   

Obiadek na dzisiaj.

zzz.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 337,61 KB

_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 73 razy
Wiek: 32
Posty: 11113
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-04-17, 12:32   

Wraz z pierwszym dzwonkiem budzika obudziła się u mnie niedająca się odpędzić myśl: parówki.
Czas w domu przed wyjściem do pracy nie przewiduje śniadań, czyli parówki trzeba zjeść w pracy.
Brak mikrofali, piekarnika, kuchenki, palnika czy garnczka miałby mi przeszkodzić? O nie!
Jest czajnik elektryczny, jest szklanka, są ciepłe parówy.




_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
D.M. 
Veg Do Potęgi
weg liberalny



Pomógł: 13 razy
Wiek: 46
Posty: 3153
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-04-17, 21:40   

Och, nawet kiedy one są wegańskie, pojęcie "parówka" i jej widok wywołuje u mnie wstręt. :-?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group