Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:34
cos na chleb (Margaryny, masła)
Autor Wiadomość
Krowa 
Veg Do Potęgi
krowa



Pomogła: 17 razy
Wiek: 35
Posty: 2341
Skąd: KRK
Wysłany: 2013-03-28, 00:01   

Już nie chcę się chwalić, ale to jest naprawdę fenomenalne! http://wyszukanysmak.blog...sonecznika.html
_________________
Wyszukany Smak
Wyszukany Smak na Facebooku
 
 
 
soulsugah 
Veg Niebanalny



Wiek: 28
Posty: 87
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-03-28, 00:28   

Ooo, coś dla mnie. Zapisuję i wypróbuje. Dzięki. :)
 
 
Miła Gosia 
Veg Do Potęgi
eko pedał



Pomogła: 28 razy
Posty: 2343
Skąd: Lubuska Ziemia
Wysłany: 2013-03-28, 17:39   

Krowa napisał/a:
Już nie chcę się chwalić, ale to jest naprawdę fenomenalne! http://wyszukanysmak.blog...sonecznika.html
prażysz ten słonecznik?
 
 
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 5361
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2013-03-28, 19:15   

Fejsbukowa znajomość informuje: sojowe masło - 8,50zł dostępne w Fioletowym Kocie - nie lubię tego typu fabrycznych rzeczy, ale skoro jest temat, to wrzucam dla porządku.

_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
Krowa 
Veg Do Potęgi
krowa



Pomogła: 17 razy
Wiek: 35
Posty: 2341
Skąd: KRK
Wysłany: 2013-03-28, 23:30   

Miła Gosia napisał/a:
Krowa napisał/a:
Już nie chcę się chwalić, ale to jest naprawdę fenomenalne! http://wyszukanysmak.blog...sonecznika.html
prażysz ten słonecznik?

Nie. Wrzucam po prostu. Nie kombinuję zwykle, ale z uprażonym pewnie też byłoby ok.
_________________
Wyszukany Smak
Wyszukany Smak na Facebooku
 
 
 
soulsugah 
Veg Niebanalny



Wiek: 28
Posty: 87
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-02, 23:07   

Krowa napisał/a:
Już nie chcę się chwalić, ale to jest naprawdę fenomenalne! http://wyszukanysmak.blog...sonecznika.html

Dziękuję, właśnie zjadłem pół bochenka chleba z tą pastą. Wyszła (stosowałem się dokładnie co do przepisu) ostra jak cholera, ale i tak pyszna. :D
 
 
Krowa 
Veg Do Potęgi
krowa



Pomogła: 17 razy
Wiek: 35
Posty: 2341
Skąd: KRK
Wysłany: 2013-04-07, 13:40   

No rzeczywiście w przepisie jest płaska łyżeczka chili - w środku zimy taka rozgrzewka była nam potrzebna. Z mniejszą ilością ostrości też spróbuję :)
_________________
Wyszukany Smak
Wyszukany Smak na Facebooku
 
 
 
soulsugah 
Veg Niebanalny



Wiek: 28
Posty: 87
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-13, 16:17   

Krowa napisał/a:
No rzeczywiście w przepisie jest płaska łyżeczka chili - w środku zimy taka rozgrzewka była nam potrzebna. Z mniejszą ilością ostrości też spróbuję :)

A mi to wcale nie przeszkadzało, tylko mamie zasmakowało, a ona nie może ostrego jeść. :D
Dziś robię drugi raz, tym razem z czerwonej fasoli, bo taką mam. :)
 
 
Krowa 
Veg Do Potęgi
krowa



Pomogła: 17 razy
Wiek: 35
Posty: 2341
Skąd: KRK
Wysłany: 2013-04-13, 16:43   

O, daj znać jak wyszło :) Z czerwonej jeszcze nie robiłam wg tego przepisu.
_________________
Wyszukany Smak
Wyszukany Smak na Facebooku
 
 
 
Jo_Super 
Wyższy Stan Ducha


Pomogła: 3 razy
Posty: 952
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-14, 09:13   

Według mnie the best jest pasta z zielonego groszku i słonecznika. Dokładnego przepisu nie podam, bo zawsze robię "na oko". Ważne żeby dodać dużo słonecznika, dużo groszku, podsmażoną cebulkę, olej, sól, pieprz, wszystko się blenderuje. Taka jest baza, do nie można dodać co kto lubi, czosnek lub suszone krojone pomidory z zalewy olejowej.

Uwielbiam pasty ze słonecznikiem, jednak robię je tylko na szczególne okazje. Z pastą potrafię wszamać cały bochenek chleba w ciągu jednego dnia, tak bardzo mi smakują kanapeczki z tymże mazidłem. Lepiej nie mieć jej w lodówce :P Najgorsze jest to, że te wszystkie pyszne pasty, robi się tak szybko :D
 
 
Kacqa 
Mały Veg



Wiek: 30
Posty: 16
Skąd: Lubin/Galway
Wysłany: 2013-04-14, 11:58   pycha

eliwinter napisał/a:
wrzucam na prośbę Surri 8-)

SŁONECZNIKOWY TWAROŻEK BAZYLIOWO-CZOSNKOWY:

1) 1szkl wyłuskanych ziaren słonecznika
2) 1szkl wody
3) 3-4 łyżki oleju lnianego
4) 1-2 łyżki soku z cytryny
5) sól, pieprz
6) płaska łyżeczka czosnku granulowanego
7) płaska łyżeczka suszonej bazylii


słonecznik namoczyć w wodzie (przynajmniej na 3-4 godz)
wrzucić do miksera dodając resztę składników
zmiksować na dość masę
smacznego 8-)

-składniki podałam "na oko", gdyż przeważnie sypię lub leję wprost z opakowania.
-wody było tyle, że po namoczeniu nasiona lekko wystawały ponad poziom.
-olej lniany można zastąpić oliwą z oliwek, a ostatecznie zwykłym rzepakowym. może być mniejsza ilość.
-serek najlepiej smakuje mi na grzankach z grahama przykryty oliwkami i papryką.

5 pierwszych składników to baza. do niej można dodawać zioła zielone lub suszone (koperek, bazylia, majeranek itp), tudzież inne przyprawy, albo też rozdrobnione warzywa: oliwki, korniszony, pieczarki podsmażane z cebulką...itp. itd



Wlasnie zrobilam Twoj przepisik sobie na sniadanko i jest pycha!!!!!
_________________
Że życie ma sens
 
 
 
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 5361
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2013-04-14, 12:08   Re: pycha

Kacqa napisał/a:
eliwinter napisał/a:
wrzucam na prośbę Surri 8-)

SŁONECZNIKOWY TWAROŻEK BAZYLIOWO-CZOSNKOWY:

1) 1szkl wyłuskanych ziaren słonecznika
2) 1szkl wody
3) 3-4 łyżki oleju lnianego
4) 1-2 łyżki soku z cytryny
5) sól, pieprz
6) płaska łyżeczka czosnku granulowanego
7) płaska łyżeczka suszonej bazylii


słonecznik namoczyć w wodzie (przynajmniej na 3-4 godz)
wrzucić do miksera dodając resztę składników
zmiksować na dość masę
smacznego 8-)

-składniki podałam "na oko", gdyż przeważnie sypię lub leję wprost z opakowania.
-wody było tyle, że po namoczeniu nasiona lekko wystawały ponad poziom.
-olej lniany można zastąpić oliwą z oliwek, a ostatecznie zwykłym rzepakowym. może być mniejsza ilość.
-serek najlepiej smakuje mi na grzankach z grahama przykryty oliwkami i papryką.

5 pierwszych składników to baza. do niej można dodawać zioła zielone lub suszone (koperek, bazylia, majeranek itp), tudzież inne przyprawy, albo też rozdrobnione warzywa: oliwki, korniszony, pieczarki podsmażane z cebulką...itp. itd



Wlasnie zrobilam Twoj przepisik sobie na sniadanko i jest pycha!!!!!

o rany, już o nim zapomniałam!
też muszę zrobić 8-)
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
soulsugah 
Veg Niebanalny



Wiek: 28
Posty: 87
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-04-14, 14:22   

Krowa napisał/a:
O, daj znać jak wyszło :) Z czerwonej jeszcze nie robiłam wg tego przepisu.

Podobnie jak w przypadku białej, czyli wybornie. Różnicy poza innym kolorem raczej nie ma. :D
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-04-15, 07:16   

Ja dzisiaj robię to słonecznikowe miziadło, faktycznie jest obłędne.
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-14, 12:57   

Guacamole wg Surrykatki



_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group