Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Masa na rybach( wydzielony).
Autor Wiadomość
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 45 razy
Wiek: 28
Posty: 4384
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-12-10, 08:56   

to jak już odkopujemy, to ja też się udzielę ;)

D.M. napisał/a:
ze względu na niższą świadomość ryb, niż ssaków czy ptaków, uważam zabijanie tych pierwszych za mniejsze zło, niż zabijanie tych drugich czy trzecich.


pierdu pierdu. nieprawda, ale napisałeś to dawno D.M., więc pewnie już to wiesz ;)

ja też trenuję i widzę wyraźny progres w wyglądzie ciała, ale nie cisnę na mega rozbudowaną masę mięśniową więc w temacie stricte kulturystycznym nie mam nic do gadania..
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
powsinoga 
Veg przez duże V



Pomógł: 29 razy
Posty: 1927
Skąd: z dupy
Wysłany: 2013-12-10, 18:58   

orzechova napisał/a:
pierdu pierdu. nieprawda


Co jest nieprawdą?
Że ryby mają niższą świadomość niż ptaki i ssaki? Chyba żaden specjalista w to nie wątpi. Przypominam, że świadomość to nie tylko odbiór bodźców bólowych (tu może panować równość), ale również zdawanie sobie sprawy z ogółu zjawisk wewnętrznych i zewnętrznych. Ptaki i ssaki mają bardziej rozbudowane mózgi. Cytując Włodzisława Ducha:

Cytat:
Neuroanatomia i neurofizjologia porównawcza pokazują, że stare gatunki mają niewiele wyższych pięter mózgu.
Ryby mają głównie pień i środmózgowie, gady słabo rozwinięty układ limbiczny, ssaki (ptaki nieco mniej i w inny sposób) mają rozwiniętą korę nową.


Niektóre gatunki ssaków i ptaków rozwinęły nawet najwyższy stopień świadomości - samoświadomość.

Czy może nieprawdą jest to, że zabijanie istot o wyższej świadomości jest gorsze niż zabijanie istot o niższej świadomości?
Ostatnio zmieniony przez powsinoga 2013-12-10, 19:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 28
Posty: 831
Wysłany: 2013-12-10, 19:54   

Kod:
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=804&start=60#top
- ostatni post (Surri).
Nie żebym traktował to jako jakiś dowód czy coś ale jest to jakaś informacja zaprzeczająca temu co pisze powsinoga
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-12-10, 19:56   

orzechova, http://vege.com.pl/zwierz...zjesc-rybe.html

petlik - po prostu wstaw link bez kombinowania ;)
a jeśli chcesz linkować konkretny post - kliknij symbol pliku przed słowem Wysłany

http://www.forumveg.pl/vi...start=60#115008
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
Ostatnio zmieniony przez an 2013-12-10, 20:00, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 45 razy
Wiek: 28
Posty: 4384
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-12-11, 13:29   

an napisał/a:
http://vege.com.pl/zwierzeta/za-duzo-wiem-zeby-zjesc-rybe.html


też to czytałam, i dlatego nie zgadzam się z komentarzem D.M.
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
powsinoga 
Veg przez duże V



Pomógł: 29 razy
Posty: 1927
Skąd: z dupy
Wysłany: 2013-12-11, 17:53   

petlik napisał/a:
Nie żebym traktował to jako jakiś dowód czy coś ale jest to jakaś informacja zaprzeczająca temu co pisze powsinoga


Czy chodzi o ten fragment?

Elżanowski napisał/a:
W tej chwili wiadomo już na podstawie danych naukowych, że ryby należące do grupy Teleostei (kościstych) pod względem rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza mózgu, dorównują niektórym ptakom i ssakom.


Nawet jeśli tak jest (szybki risercz nie daje odpowiedzi), to nie przeczy to tezie, że ryby ogólnie mają mniej rozwinięte układy nerwowe. Mowa wyżej o tym, że pewna grupa ryb (zapewne najbardziej rozwinięta) dorównuje rozwojem mózgu pewnym ptakom i ssakom (zapewne najmniej rozwiniętym). Analogicznie: niektóre psy dorównują inteligencją niektórym ludziom, ale cały czas to ludzie są znacznie inteligentniejsi.
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 45 razy
Wiek: 28
Posty: 4384
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-12-12, 08:54   

niemniej jednak, ryby czują ból i stres wbrew temu co niektórzy mięsożercy głoszą- i jakby nieistotne dla mnie jest to jaką mają świadomość
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
psychoactive 
Veg Niebanalny


Posty: 95
Skąd: cvbxcvbxcvbxcvbc
Wysłany: 2016-11-16, 09:27   

powsinoga napisał/a:
dorównują inteligencją niektórym ludziom, ale cały czas to ludzie są znacznie inteligentniejsi.


Śmiem wątpić. Ludzie są tak kurwa głupi, że do niektórych zwierzęta są mądrzejsze. Poza tym inteligencja to rzecz względna.


A co do świadomości, to ludzie jedzący mięso i produkty odzwierzęce są nieświadomi do jakiego ogromu cierpienia się przyczyniają. Także jeśli nieświadomość ma być jakąś wymówką, to...
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 34 razy
Posty: 1587
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2017-03-19, 10:42   

Film o rybach:



Pozdro.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO :spam:
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 53 razy
Posty: 2804
Wysłany: 2017-05-07, 15:10   

:sloneczko:

Dobrze, że jest zaktualizowany link, jakiś czas temu podawałem namiary na w.w. film dokładnie chodzi o: Cała prawda o rybach , film dokumentalny, org.Filet Oh! Fish (Francja 2013) ( materiał emituje cyklicznie Tvn Style )
Coś przeciwko jedzeniu ryb
http://www.forumveg.pl/vi...start=60#212499
oraz
Poszukuje materiału o rybach
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=9043#212503
Film porusza szereg tematów i zadnień m.in.:
-produkcja łososia norweskiego ( co ciekawe na farmach stosuje się płynny pestycyd mający działanie neurotoksyczne obok całego spektrum chemii, ponieważ antybiotyki już nie wystarczają w walce z chorobami - ryby są stłoczone na farmach, dręczone przez pasożyty itd.),
-produkcja pangi ( j.w. - przepełnienie i stłoczenie sztucznych basenach, choroby ryb itd. )
-poziom substancji toksycznych w łososiu hodowlanym w porównaniu z innymi pokarmami
-jak produkuje się granulat - proszek proteinowy z ryb dla ryb i nie tylko,
-mutacje łososi,
-wpływ na zdrowie ryb hodowlanych i ryb z Bałtyku itp.,
-źródła zanieczyszczeń Bałtyku,
-pulpa rybna - co dzieje się z odpadami rybnymi i gdzie trafiają
itd.

W nawiązaniu do filmu z innych tematów:
http://www.forumveg.pl/vi...start=30#135795
Jak wygląda w rzeczywistości produkcja komercyjnych ryb łososiowatych?- oto kilka szczegółów:
"Ryby łososiowate - czy wiemy co jemy?"Prof.Dr Hab. Roman Kujawa,Przyroda Polska nr 10 Październik 2011/dodatek "Natura i Zdrowie"
http://www.lop.org.pl/ind...id=53&Itemid=33
Cytat:

Hodowla ryb łososiowatych w warunkach kontrolowanych rozwija się z roku na rok.W sklepach rybnych bez problemu możemy kupić tuszki , rzadziej filety pstrąga tęczowego czy też pochodzącego głównie z importu łososia norweskiego .
Ryby te hodowane są w stawach betonowych ( pstrągi tęczowe) lub sadzach morskich ( łosoś norweski ).Karmione są rożnego rodzaju paszami , które w mniejszym lub większym stopniu wpływają negatywnie na stan środowiska naturalnego.
Mimo wspaniałych współczynników pokarmowych opisujących z ilu to kilogramów paszy,ryby przyrosną o 1kg, nie jest to pokarm,jakim odżywiałyby się te ryby w środowisku naturalnym.Ryby te przed sprzedażą ,ubojem, muszą być poddane kilkudniowej kwarantannie , aby "wypłukać "z organizmu mało przyjemny zapach i posmak zawiązany z odżywianiem się paszami.

Bardzo ważnym kryterium decydującym o wyborze ryby do konsumpcji, oczywiście oprócz ceny i walorów smakowych , jest barwa mięsa.W konsumentach zakorzeniony jest pogląd ,że ryby łososiowate powinny mieć łososiowy kolor mięsa.Taka barwę nadają karotenoidy znajdujące się w skórze oraz tk. mięśniowej.Źródłem karotenoidów u ryb dziko żyjących są zazwyczaj skorupiaki planktonowe, których ilość przekłada się na intensywność barwy mięsa.Skorupiaki np.krewetki pobierają ten barwnik z alg ( glonów ).
Karotenoidy nie tylko wpływają na barwę mięsa , podnoszą jego wartość dietetyczną ,ale również są prekursorami witaminy a działają jako przeciwutleniacze lipidów w tkankach oraz uaktywniają wydzielanie hormonów.Należą one do grupy substancji aktywnych biologicznie.Stymulują odporność oraz procesy metaboliczne ryb,dlatego podczas hodowli ryb w warunkach kontrolowanych ,hodowcy muszą dostarczać rybom w paszy odpowiednie ilości karotenoidów.Ponadto karotenoidy , jak już wspomniałem na wstępie , pozwalają na uzyskanie tusze ryb o oczekiwanej przez konsumenta barwie.

Karotenoidy podawane rybom w paszy mogą być pochodzenia naturalnego ( Vitatol ) lub syntetycznego ( syntetyczna anatksantyna i kantaksantyna utrwalana żelem skrobiowym)produkt o nazwie Vitatol zawiera 8%beta karotenu i uzyskanego w wyniku biotechnologicznego procesu przetwarzania kukurydzy przez grzyba Blaksela trispora.Preparat ten zawiera niezbędne kw. tłuszczowe , wiele witamin oraz wolne i strukturalne aminokwasy.Prowadzone badania porównawcze wykazują ,że aktywność biologiczna karotnoidów pochodzenia naturalnego jest znacznie wyższa niż syntetycznych.
Udział syntetycznych karotenoidów w kosztach karmy dla ryb stanowi około 10 -15%. nadal trwają badania mające na celu zwiększenie przyswajalności karotenoidów dodawanych do paszy, co wpłynęłoby na obniżenie kosztów produkcji ryb konsumpcyjnych .

Podczas hodowli ryb łososiowate otrzymują karotenoidy jeszcze przed uzyskaniem dojrzałości płciowej ,aby zapewnić dużą ich kumulację w mięśniach.Po uzyskaniu dojrzałości płciowej ryby znacznie słabiej przyswajają karotenoidy.W celu uzyskania wyraźnej zmiany zabarwienia mięsa,ryby powinny otrzymywać karotenoidy w paszy przez 9-12 tygodni.Początkowo zabarwienie mięśni zmienia się z szarożółtego na różowo-czerwone.Intensywność tego zabarwienia wzrasta w miarę podawania karotenoidów w paszy.Graniczny okres podawania karotenoidów to 15 tygodni.Po tym okresie brak jest zauważalnych zmian zabarwienia mięśni.Dlatego w hodowli najczęściej karotenoidy podawane są zazwyczaj przez 9-12 tygodni.
Zaprzestanie podawania karotenoidów powoduje zmniejszenie się ich zawartości w mięśniach do poziomu wyjściowego. Na zawartość karotenoidów w filetach ryb łososiowatych wpływa również sposób przechowywania.Najlepsze jest przechowywanie filetów w temp.-20st.C( 5% straty karotenoidów po upływie 80 dni),a najgorsze w warunkach chłodniczych 2-4zt.C ( prawie 10% strat po upływie 14 dni.)
Przykładowe produkty:
Pstrągi tęczowe w basenach hodowlanych ,
Filet z pstrąga tęczowego karmionego paszą bez dodatków karotenoidów ,
Łosoś atlantycki - z hodowli sadzowej w Norwegii,
Filet z łososia atlantyckiego karmionego paszą bez dodatków karotenoidów,
Łosoś bałtycki-ze środowiska naturalnego,
Dzwonko łososia bałtyckiego.

Choroba z Minamaty
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=1713#103951

pzdr.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


wanguardpr.pl/domowe-oczyszczanie-wody/ domatorski.eu/wyposarzenie-wnetrz/zadbac-o-jakosc-wody-domu-domowe-stacje-uzdatniania/ https://www.chess.com/member/dawid37pl online loans instant approval http://gayer.com.pl/zaplanuj-zimowy-wypoczynek-juz-dzisiaj/