Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wegańskie zamienniki jaj.
Autor Wiadomość
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2876
  Wysłany: 2016-02-10, 09:25   Wegańskie zamienniki jaj.

cześć :sloneczko:

Wegańskie zamienniki jajka
( kliknij a w grafikę dla powiększenia )

http://truetastehunters.b...niki-jajka.html


POZDRAWIAM ....kucharzy
 
 
werty
Łamacz Klawiatur


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Posty: 390
Wysłany: 2016-02-10, 18:24   

ajajaj ajajaj ajajaj ajajaj ajajaj ile wegańskich jaj ajajaj
nic tylko dodawaj jaj wegańskich jaj ajajaj ajajaj :-P
:kuliporazka: :patelnia: :torcik: i .... wi co jeszczu
 
 
owocowa 
świerzak

Wiek: 31
Posty: 1
Skąd: Szczytno
Wysłany: 2016-08-12, 09:12   

Łoo dziena
 
 
Tymiankowa 
Pilny Veg


Posty: 36
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-09-12, 13:22   

To chyba tutaj będzie?

Bo generalnie próbowałam zrobić bezy z aquafaby i mi padły gdzieś 20 minut po rozpoczęciu pieczenia.

Jakieś protipy albo bardziej idiotoodporne przepisy?
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11313
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-12, 19:41   

Woda spod ciecierzycy!!!

_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Megana 
Łamacz Klawiatur



Pomogła: 2 razy
Posty: 290
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-09-15, 23:27   

On jest niemożliwy :mrgreen: :twisted:
_________________
Nasza geriatria...
http://oddzialgeriatryczny.blog.pl/
poprzednie:
http://forum.miau.pl/view...p?f=21&t=142176
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 34
Posty: 11313
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-16, 06:20   

Jest :mrgreen: . Uwielbiam ten filmik. Rzadko się śmieje na głos oglądając coś (nie śmieje się na komediach). Przy gościu pękłąm ;)
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Monika 
świerzak

Wiek: 45
Posty: 1
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-10-26, 14:18   

Wow, super!
 
 
annet 
Mały Veg


Wiek: 33
Posty: 5
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2016-12-22, 21:24   

Super zestawienie. Ja najczęściej używam banana i siemienia.
 
 
VegeMeeg 
Mały Veg


Wiek: 35
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-12, 15:07   

Ja też banana i siemienia! Ale ziemniak i dynia przypadły mi do gusty. Dzięki!
 
 
Kattka333 
świerzak

Wiek: 40
Posty: 1
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-01-17, 21:57   

Podobno siemie lniane połączone z wodą ma konsystencję podobną do jajka.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2876
Wysłany: 2019-09-29, 15:00   

:sloneczko:

Surri napisał/a:
Woda spod ciecierzycy!!!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/foemlvNg9PA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


DOSKONAŁA AQUAFABA DOMOWEJ ROBOTY
http://vegekolektyw.blogs...ej-roboty.html#
Cytat:
Ten post jest postem technicznym, porządkującym jedynie pewne kwestie związane z uzyskiwaniem zatężonej wody z gotowania ciecierzycy, ale dzięki niemu może uda przekonać się do wody po cieciorce osoby, które unikają puszek ze względu na częstą obecność bisfenolu A. Namoczyć ciecierzycę i ugotować każdy potrafi, jednak w przepisie podane zostały proporcje wody i ciecierzycy, które pozwolą otrzymać idealny produkt finalny - gęstą aquafabę. Wpis ten miał pojawić się przed przepisem na wegański majonez z aquafaby (link), ale nie zmieścił się przed długim weekendem. Jednak przepisy z wykorzystaniem aquafaby będą pojawiały się na blogu często, tak jak często aquafaba gości w naszej kuchni. Od ponad roku aquafaba zajmuje w naszej kuchni tak ważne miejsce, że nie myślimy o niej jako o produkcie ubocznym, ale pełnoprawnym składniku wielu potraw. I tak w kolejce czekają bezy, biszkopt, puszyste brownie i mus czekoladowy, jak tylko znajdzie się dla nich odpowiedni kontekst na pewno opublikujemy na blogu.

Więc dla porządku przypominamy teorię aquafaby, która pojawiła się przy okazji przepisu na leciutkie wegańskie lody truskawkowe. Aquafaba, który jest zalewą z puszki albo ze słoika lub też roztworem, który zostaje po ugotowaniu warzyw strączkowych. Aqua pochodzi oczywiście od wody, a łacińska nazwa rodziny motylkowatych, do których należą strączkowe to Fabaceae. Najczęściej używana jest ta z wody po cieciorce. Ubija się zdecydowanie najlepiej, jest też doskonale stabilna, a smak piany czy majonezu otrzymanego z niej jest najdelikatniejszy. Podobno najlepsza jest jednak ta z puszki po fasoli masłowej, ale obróbka ciecierzycy to najczęstsze źródło tego wielofunkcyjnego płynu.

Prawdopodobnie po raz pierwszy została zastosowana całkiem niedawno bo w 2014 roku przez francuskiego szefa kuchni Joël'a Roessela, który szukał zamiennika białek jaj i zauważył, że po dodaniu cukru, octu, skrobi i kwaśnego winianu potasu, woda z gotowania ciecierzycy tworzy pianę lepiej niż jakiekolwiek wcześniej używany zamienniki jajek np. siemię lniane. Jego odkrycie, opublikowane w sieci, zainspirowało Goose'a Wohlta, amerykańskiego programistę komputerowego, do dalszych eksperymentów. Ten znów przekonał się z aquafaby oraz cukru można wytworzyć stabilną pianę bez potrzeby używania jakichkolwiek stabilizatorów. Podzielił się swoim odkryciem na Facebook'u i zainspirował wegan (i nie tylko) całego świata do dalszych eksperymentów z wodą uzyskaną po ugotowaniu lub wodą z puszki po cieciorce, fasoli i innych strączkach.

Ten produkt uboczny jest doskonałym składnikiem wielu potraw. Aquafaba może być używana tam gdzie potrzebujemy zamiennika jajek, zarówno w słodkich jak i wytrawnych potrawach. Ma właściwości emulgatora, pieniące, nawilżające, zlepiające i zagęszczające.

Może być wykorzystywana jako zamiennik białka bez ubijania, np. po dodaniu do ciasta bardzo dobrze je klei. Doskonale ubija się tworząc pianę na wzór tej z jajek, którą można zapiec lub użyć w surowej formie. Z piany można wytwarzać bezy, majonez, pikantne sosy, sery, makaroniki i mnóstwo innych potraw. Niestety nie miesza się z tłuszczami, co ogranicza jej zastosowanie. Pracując z aquafabą musimy pamiętać o używaniu czystych naczyń, nie wykładać piany na zatłuszczony papier i nie dodawać aromatów na bazie tłuszczu, ponieważ piana zniknie jak za dotknięciem magicznej różdżki. Szczerze mówiąc za aromatami na bazie alkoholu też nie przepada, ale dodanie kilku kropel np. aromatu waniliowego nie niszczy jej całkowicie, narusza jedynie sztywną strukturę.

Niewyczerpanym źródłem inspiracji i porad jest grupa na Facebook'owa grupa zrzeszająca fanów wegańskiej pianki - Vegan Meringue - Hits and Misses!

W sensie biochemicznym aquafaba to mieszanina białek, węglowodanów i niewielkiej ilości saponin, które występują powszechnie w strączkowych i mają doskonałe właściwości pieniące tworząc, tak jak i lecytyna, trudno rozpuszczalne emulsje. Badania, które były prowadzone nie wskazały jednak jednoznacznie, który za składników decyduje o powstaniu stabilnej piany czy emulsji. Badania trwają, jednak my możemy cieszyć się niesamowitymi właściwościami bez dokładnej wiedzy na temat tego wspaniałego roztworu.

Wiele osób unika aquafaby ze względu na obecność BPA w puszkach, ta ze słoika jest mniej dostępna, choć czasami pojawia się w marketach (ta portugalska jest na prawdę wydajna ;) . Można jednak uzyskać aquafabę bez problemu samemu gotując ciecierzycę i zachowując odpowiednie proporcje ziarna i wody, bądź też zatężając uzyskaną wodę z gotowania.

Aquafaba, którą uzyskamy z podanego przepisu, bije o głowę tą otrzymaną z zalewy. Jest gęstsza, na prawdę stężona, nawet konsystencją jest zbliżona do białka z jajka, które przecież tak doskonale zastępuje. Ma doskonałe włąściwości pianotwórcze, doskonale ubijają się z niej sztywną pianę na bezy, a mojonez gęstnieje o wiele szybciej niż ten na bazie zalewy z puszki. Jest trochę ciemniejsza niż ta przemysłowa, ale w większości przepisów nie ma to dużego znaczenia.

Więc do dzieła, sama praca to 5 minut jeśli nie weźmiemy pod uwagę całonocnego moczenia i długiego gotowania :)

AQUAFABA DOMOWEJ ROBOTY - PRZEPIS

SKŁADNIKI na 1/2 szklanki aquafaby

1,5 szklanki suchej ciecierzycy
woda

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę zalewamy czterema szklankami wody i odstawiamy na noc (lub noc i dzień).

Namoczona ciecierzycę odsączamy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą około 0,5 cm powyżej poziomu ziaren (około 2 szklanek wody).

Gotujemy pod przykryciem 50 minut (albo dłużej do miękkości).

Następnie zalewę odsączamy od ziaren na sitku do odpowiedniego naczynia, odstawiamy do ostygnięcia.

Z tego przepisu powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki gęstej, lekko ciągnącej się cieczy. Jeśli jednak ciecz jest zbyt mało gęsta możemy ją zatężyć podgrzewając dodatkowo 5-10 minut na wolnym ogniu.

NOTATKI

Aquafabę można mrozić.

Tak objętość jest idealna do przygotowania lodów owocowych (przepis), przygotowania podwójnej porcji wegańskiego majonezu (przepis) lub wypieku jednej dużej bezy Pavlova (przepis na pewno kiedyś pojawi się na blogu, jednak do tej pory nigdy nie udało się zrobić bezie sesji ;) .

Udanego pieczenia, kręcenia majonezu lub lodów. A po przepisy zapraszamy nasz blog (link do przepisów) lub na https://www.facebook.com/...ingue/?fref=ts.

Ach, i prawie zapomnieliśmy o pozostałości po aquafabie, do czegoś należy ją wykorzystać. Może warto zrobić pastę bezrybną z naszego przepisu ?


pzdr.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - forum anime