Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mleko ryżowe
Autor Wiadomość
kamo 
Pilny Veg


Wiek: 31
Posty: 20
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-04-20, 16:36   Mleko ryżowe

Znalazłem kilka różnych przepisów na mleko ryżowe i zastanawiam się który z nich daje najlepszy efekt.
-TEN zakłada że w ogóle nie odcedzamy mleka po zrobieniu, zakłada raczej że ryż się "rozpuści" w wodzie, później dodatkowo blendujemy
-TEN osobno gotuje ryż i następnie zalewa go czystą wodą i dopiero blenduje i przecedza
-TUTAJ jest bez gotowania, proporcja 1/4 namoczyć zmiksować

Ktoś ma jakieś doświadczenie w robieniu mleka ryżowego i może coś się na ten temat wypowiedzieć? Wszelkie materiały (pl, ang) mile widziane.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2876
Wysłany: 2013-04-21, 06:11   Re: Mleko ryżowe

cześć :sloneczko:

Bardzo łatwo jest zrobić takie mleko wystarczy na noc namoczyć ryż np 12 godz.( można i dużej np. 24 godz., 2dni wymieniając wodę itp. ) i wykorzystać sitko itp.
Raw Home Made Rice Milk
http://www.hacres.com/rec...-made-rice-milk
Cytat:
Ingredients
3 cups of distilled water
1 cup of organic brown rice (soaked overnight and drained)
vanilla (optional)
ground cinnamon (optional)
maple syrup (optional)


Directions

Soak raw (uncooked) rice in water overnight using two cups of soak water to every one cup of rice, and place in the refrigerator.
The next morning, drain the rice and put the soaked rice into the blender with three cups of water.
Blend until a milk like consistency is reached and add more water if needed.
Filter out the fiber using a fine strainer or pouring through cheesecloth.
For different flavors, add some vanilla, ground cinnamon and/or some maple syrup.
Chill and serve! ENJOY...

How to make raw rice milk
http://www.youtube.com/watch?v=jtFFTTiU5EU


:bye:
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2013-04-21, 07:10   

Czy z tego przypadkiem nie wynika że ryż można spożywać w formie surowej? Oczywiście blendujemy go po czym odcedzamy ale to co w nim zawarte uwalnia się do wody wraz z jakimiś nieodcedzonymi resztkami - z tego ci się orientuję osoby będące na surowej diecie ryżu nie szamają (pewnie ze względu że dla zdrowia to dobre nie jest) więc jak to jest z tym napojem ryżowym z surowego ryżu?
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2876
Wysłany: 2013-04-21, 08:33   

Cześć Petlik :sloneczko:

zerknij tutaj - skiełkowany ryż - dla Japończyków to coś normalnego
http://www.forumveg.pl/vi...&start=60#97833

:bye:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group