Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Substancje antyodżywcze – kwas fitynowy (fityna)
Autor Wiadomość
Bartek L. 
Veg Dojrzały


Wiek: 42
Posty: 61
Skąd: Kongsberg, Norwegia
Wysłany: 2013-09-05, 15:18   Substancje antyodżywcze – kwas fitynowy (fityna)

Ostatnio przeczytalem swietny artykul na temat substancji antyodżywczych w ziarnach zboz.
Oto fragment :
Cytat:

Kwas fitynowy (fityna) pełni u roślin funkcję magazynu fosforu. Dla ludzi i zwierząt z jednym żołądkiem fosfor ten jest nieprzyswajalny, ponieważ fityna nie ulega strawieniu. Na dodatek kwas fitynowy łatwo wiąże się z innymi minerałami, jak wapń, magnez, żelazo i cynk, czyniąc je również niedostępnymi dla organizmu. Kwas fitynowy nie tylko wychwytuje ważne minerały, ale również łączy się z białkiem oraz blokuje enzymy trawienne:

Pepsynę – rozkładająca białka w żołądku
Amylazę – rozkładająca skrobie
Trypsynę – rozkładająca białka w dwunastnicy

Dlatego fityna jest zaliczana do czynników antyodżywczych.
Człowiek nie dysponuje kilkoma żołądkami jak przeżuwacze, wynalazł więc produkcję zakwasu, w której zachodzą takie same procesy. Fermentacja rozkłada fityny i inne substancje obronne roślin. Podczas fermentacji zachodzą podobne procesy biochemiczne jak w czasie kiełkowania.


Jak rozumiem, spozywanie kielkow jest takze calkowicie pozbawione fityn . Co np. z lnem? Czy tez posiada fityny? Czy tez nalezy go podkielkowac przed spozyciem?

Calosc artykulu tu...
http://pawelgarski.pl/mit...owe/#comment-42
 
 
Gemma 
Łamacz Klawiatur
Nie wierzcie temu!



Pomogła: 4 razy
Posty: 355
Wysłany: 2013-09-05, 16:25   

:offtopic: bo nie tego dotyczy pytanie powyżej.
Kwas fitynowy – nutraceutyk o działaniu
przeciwnowotworowym
DOMINIKA NAWROCKA-MUSIAŁ, MAŁGORZATA LATOCHA
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Zakład Biologii Komórki, kierownik: dr hab. med. M. Latocha
Cytat:
/.../Wymienione właściwości kwasu fitynowego stały się powodem zakwalifikowania go do grupy czynników antyodżywczych (antyżywieniowych) [3, 8, 16, 42]. Jednak liczne badania, prowadzone od kilkunastu lat, wskazują, że kwas fitynowy,
uznany dotychczas za antyodżywczy, może mieć działanie
prozdrowotne [12, 20]. Odnotowano bowiem jego udział w
zapobieganiu rozwojowi kamieni w nerkach, cukrzycy, próchnicy, miażdżycy i choroby wieńcowej serca, jak również wielu nowotworów [12]. Lee i wsp. zaobserwowali, że po spożyciu kwasu fitynowego zmniejsza się stężenie glukozy we krwi
(mniejszy indeks glikemiczny produktów). Przyczyny tego
zjawiska upatruje się w uformowaniu kompleksu fitynianu z
węglowodanami dostarczanymi z pokarmem. Powstały słabo rozpuszczalny kompleks nie jest podatny na trawienie enzymatyczne, w efekcie czego zredukowana jest absorpcja
glukozy [21]. Spożycie produktu o małym indeksie glikemicznym, czy zmniejszenie indeksu produktów o wysokiej jego wartości powoduje powolne i relatywnie niewielkie zwiększenie stę-
żenia cukru, a więc – co się z tym wiąże – również stosunkowo
niewielkie wydzielanie insuliny przez trzustkę. Dla organizmu
jest to korzystne zjawisko, ułatwiające jego funkcjonowanie oraz
wspomagające proces odchudzania. Wskazuje się również na
potencjalną rolę 1,2,6-trójfosforanu mio-inozytolu w zapobieganiu powikłaniom u osób chorych na cukrzycę oraz przewlekłym
zapaleniom i chorobom naczyniowym [19]./.../


http://pml.strefa.pl/ePUBLI/193/08.pdf

Jak widać, wiele rzeczy ma dwa końce ;)
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1627
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2013-09-05, 20:59   

Siemię lniane również zawiera kwas fitynowy, w średnich ilościach.
Zobacz link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid

W tabeli na pierwszej pozycji ang. linseed
Kwas fitynowy jak się przyjrzysz jego strukturze, zawiera dużo fosforu, jest dla kiełkującego nasiona źródłem fosforu.
Enzymy który rozkłada kwas fitynowy nazywa się fitaza
Zobacz:
http://tiny.pl/h39cn

Więcej o tym enzymie jest po angielsku (phytase)
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytase


Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
NO :spam:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje mang