Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:34
Sosy
Autor Wiadomość
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2011-10-18, 19:17   Ciemny sos pieczeniowy [przepis poszukiwany]

Zna ktoś przepis na sos pieczeniowy ciemny?
W Loving Hut miałem tym polanego seitana i przypomniało mi się jak bardzo mi ten sos kiedyś smakował.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
Ostatnio zmieniony przez Hate 2011-10-19, 10:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
leaf. 
Veg nad Vegami
młoda roślinożerna



Posty: 189
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-29, 19:14   

Co do polew/sosów na słodko, to jestem wielbicielką śmietanki owsianej. Mogę ją wyjadać bez dodatków prosto z opakowania :oops:
_________________
"Tak więc żyję bez tłuszczów, bez mięsa czy ryb, ale czyniąc tak czuję się całkiem nieźle. Zawsze wydawało mi się, że człowiek nie narodził się, aby być drapieżnikiem"
- Albert Einstein


vegan <3
 
 
ayla 
Veg Dojrzały
eksplorator



Posty: 59
Skąd: w podróży
Wysłany: 2011-12-11, 01:09   

Z sosów na ciepło, to uwielbiam pomidorowo - majerankowy. Dobry jest również na zimno. A czosnkowy do pizzy robię tak, że miksuję jedno awokado z dwoma ząbkami czosnku, odrobiną soli i kilkoma łyżkami wody. Ma konsystencję gęstego jogurtu i jest przepyszny!
_________________
Ryzykuj albo idź do domu.
 
 
Martuśka 
Veg nad Vegami


Wiek: 40
Posty: 182
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-19, 20:24   

sos chrzanowy na ciepło do kasz, warzyw i różnych wege pulpetów - wege

Gotuję bulion - albo woda z warzywami, suszoną włoszczyzną i solą albo kostka wegetariańska albo taka przyprawa a'la vegeta bez benzosanu/glutaminianu, potem dodaję dużo chrzanu i śmietanę - zagotowuję, na koniec zagęszczam - w szklance widelcem roztrzepuję mąkę w niewielkiej ilości zimnej wodzy i wlewam, mieszając ciągle, do gorącego sosu.

Potem można jeszcze dosalać, dopieprzać, zagęszczać.

Tym samym sposobem można próbować robić sos koperkowy, nie pamiętam już kiedy robiłam, ale teraz szła bym tą samą drogą.
 
 
asiaraf 
Pilny Veg


Wiek: 29
Posty: 28
Skąd: Legnica
Wysłany: 2012-03-31, 19:22   

Sosy pomidorowe robię tak: duszę cebulkę z oregano, dodaje paprykę, ew. pieczarki, następnie pomidory, zagęszczam już tylko samym koncentratem,ziołami i startym czosnkiem pod koniec gotowania.
Sosy jasne można robić na różnych warzywach, zagęścić śmietaną, zasmażką, mąką kukurydzianą, na mleku, mleku sojowym, wywarze.
Można również poddusić warzywka, dodać jakieś strączkowe i koncentrat pomidorowy, doprawić. Jak ktoś lubi to zblenderować i poprawić konsystencję dodając zagęstnik lub wody w zależności od potrzeby.
Sosy na bazie jednego warzywka głównego, np. szpinakowy, brokułowy najlepiej smakują mi z jedynie śmietanką do sosów
Sos czosnkowy najsmaczniejszy wg. mnie będzie na jogurcie greckim wymieszanym z majonezem, czosnek (koniecznie nie chiński) zmiażdżyć z solą, plus oregano, ew. inne zioła typu włoskie i troszkę pieprzu albo pieprzu cayene.
 
 
 
madlen 
Natchniony Veg



Wiek: 29
Posty: 116
Skąd: gdańsk
Wysłany: 2012-04-16, 22:52   

ja do wszystkiego robię sosy na bazie jogurtu balkańskiego, nigdy nie dodaję soli ani majonezu. same przyprawy :)
_________________
Reggae music is the people music- Bob Marley
Auschwitz zaczyna się wszędzie tam, gdzie ktoś patrzy na rzeźnię i myśli - to tylko zwierzęta.
<<czarny pas w robieniu kotletów marchewkowych>>
 
 
warzywko
Mały Veg


Posty: 15
Wysłany: 2012-06-19, 20:37   

Co roku, jesienią, oddaje się mojemu ulubionemu zajęciu, czyli grzybobraniu. Cześć grzybów susze, cześć idzie w słoiczki, a cześć mrożę. A to dlatego, ze uwielbiam sos ze świeżych grzybów. Taki na cebulce z odrobiną rozmarynu. Mniam, mniam, mniam
Ostatnio zmieniony przez warzywko 2012-06-19, 20:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
light sensitive 
Veg przez duże V
What next big sky



Pomogła: 11 razy
Wiek: 42
Posty: 1566
Skąd: z kąta
Wysłany: 2012-06-19, 23:14   

planuje zrobic sloiki z sosem pomidorowym na zime. Ma ktos sprawdzony sposob ?
_________________
„Jeśli wskutek nadmiernego jedzenia utkniesz w drzwiach frontowych czyjegoś domku, będziesz zmuszony pozwolić swemu gospodarzowi używać twoich tylnych łapek zamiast wieszaka na ręczniki. Cóż, tak to bywa.”
 
 
Naziyah 
Ostoja Wiedzy


Pomogła: 2 razy
Wiek: 29
Posty: 457
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-09-10, 22:18   Re: Ciemny sos pieczeniowy [przepis poszukiwany]

Hate napisał/a:
Zna ktoś przepis na sos pieczeniowy ciemny?
W Loving Hut miałem tym polanego seitana i przypomniało mi się jak bardzo mi ten sos kiedyś smakował.


odświeżam! chodzi za mną taki sos od tygodnia, i nie wiem jak coś takiego wyczarować :(
 
 
va
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-10, 22:21   

light sensitive napisał/a:
planuje zrobic sloiki z sosem pomidorowym na zime. Ma ktos sprawdzony sposob ?


mam :)
pomidory wrzatek, obrac ze skory, pokroic, doodać odrobinkę soli i do słoików, potem 15/20 min. pogotować.
Moja mam chyba 80 kg przerobiła w tym roku
wariacje +bazylia do słoików lub miazga czosnkowa <3
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2012-09-10, 22:31   

Naziyah napisał/a:
odświeżam! chodzi za mną taki sos od tygodnia, i nie wiem jak coś takiego wyczarować
Akurat wrzuciłem przepis w "co dzisiaj jedliśmy":

Z parówek/kiełbasek sojowych (użyliśmy polsojowych). Kroisz bardzo drobno, przysmażasz, dodajesz cebuli, przyprawiasz pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, majerankiem i tymiankiem a na koniec zagęszczasz mąką.

Z tym, że jest to mój własny (prawie) patent. Nie ma to zbyt wiele wspólnego z sosem z loving hut ale imo jest bardzo smaczny.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
light sensitive 
Veg przez duże V
What next big sky



Pomogła: 11 razy
Wiek: 42
Posty: 1566
Skąd: z kąta
Wysłany: 2012-09-10, 23:03   

Va - w tamtym roku tak zrobilam i wszystko mi sie skwasilo.
co moglam po drodze spieprzyc? Tylko nie mow ze wszystko ... :ojzesz:
_________________
„Jeśli wskutek nadmiernego jedzenia utkniesz w drzwiach frontowych czyjegoś domku, będziesz zmuszony pozwolić swemu gospodarzowi używać twoich tylnych łapek zamiast wieszaka na ręczniki. Cóż, tak to bywa.”
 
 
va
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-10, 23:20   

moglo byc za malo soli, sol konserwuje
 
 
Naziyah 
Ostoja Wiedzy


Pomogła: 2 razy
Wiek: 29
Posty: 457
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-09-11, 09:40   

Cytat:
Akurat wrzuciłem przepis w "co dzisiaj jedliśmy":


no tak, widziałam, ale wolałabym nie angażować do tego parówek sojowych, bo chciałabym użyć np. do kotletów sojowych... Poza tym parówki sojowe to towar luksusowy dla mnie obecnie ;p

Spróbuję dzisiaj zrobić jakiś sos z pieczarkami co mi się walają po lodówce, albo takie właśnie coś a la pieczeniowy albo z groszkiem. Dam znać co wyszło.

bo mi sosy pomidorowe też już się przejadły ;p chociaż niedawno przez przypadek wyszedł mi fajny: 3 pomidory pokrojone daję na rozgrzaną oliwę (zrobiłam bez cebuli, ale pewnie by było dobre z nią też), duszę, potem dodaję pieprz i przyprawę pesto z Kotanyi (w składzie czosnek, papryka i pietruszka na pewno), dorzucam baaaardzo dużo oliwek (jeden słoik czarnych z Biedry) i parę pokrojonych suszonych pomidorów. I już :)
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2012-09-11, 11:21   

Naziyah napisał/a:
no tak, widziałam, ale wolałabym nie angażować do tego parówek sojowych, bo chciałabym użyć np. do kotletów sojowych...
No to możesz zrobić wszystko tam samo tylko najpierw prawie do suchości podsmażyć drobno pokrojone kotlety. Czy tam najpierw podsmażyć a później drobno pokroić.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje mang