Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: taffit
2007-09-16, 21:34
Sosy
Autor Wiadomość
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2013-10-24, 16:13   

Ktoś ma pomysł na dip z zielonego groszku np do ryżu? Póki co znalazłem tylko taki: groszek, jogurt, zielona pietruszka, cytryna.
Może odrobina pomidora albo koncentratu żeby nie było to zbyt mdłe?
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
Ostatnio zmieniony przez Hate 2013-10-24, 16:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11290
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-10-25, 07:39   

Potrzebujemy:

puszkę zielonego groszku konserwowego lub 200 g mrożonego
garść suszonych pomidorów + odrobina oliwy
garść pietruszki naciowej
garść koperku
2 ząbki czosnku
łyżeczkę lub dwie musztardy bawarskiej
sos sojowy
pieprz czarny grubomielony
czubryca
odrobina wody dla zachowania kremowej konsystencji

Wszystkie składniki blendujemy i gotowe!
http://szczypta-wege.blog...nych-pomidorow/

p z zielonego groszku i crudités - SKŁADNIKI:

350g mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego
1 ząbek czosnku
2 zielone cebulki albo szczypiorek
skórka i sok z limonki, druga limonka do dekoracji
pół łyżeczki kminu rzymskiego
sos Tabasco, ilość według uznania
łyżka sojonezu [Surri podmieniła wiadomo co 8-) ]
natka pietruszki lub kolendra
sól i pieprz
szczypta słodkiej papryki w proszku do dekoracji
6 małych marchewek
2 łodygi selera naciowego
1 czerwone jabłko
1 gruszka
sok z 1 cytryny
http://gotujmy.pl/dip-z-z...pis,128756.html

Składniki (9)
Pasta:

Groszek zielony konserwowy puszka 240 g
Mięta, liście świeże 10 g (1 dekagram)
Słonecznik nasiona 50 g (5 płaskich łyżek)
Siemię lniane 10 g (2 łyżeczki)
Kolendra 8 g (1 łyżka)
Pieprz kolorowy, całe ziarna 5 g
Sok wyciśnięty z cytryny 26 g (2 łyżki)
Oliwa z oliwek 26 g (2 płaskie łyżki)
Sól biała



1.Nasiona słonecznika i kolendrę podprażyć na patelni, aż słonecznik zacznie lekko brązowieć.
2.Zmielić słonecznik, kolendrę i siemię lniane na proszek (w młynku do kawy lub przystawce do mielenia ziaren blendera).
3.Zblendować groszek zielony i miętę z tak otrzymaną mączką i pozostałymi składnikami.
4.Gotową pastę można posypać kminkiem lub czarnuszką. Doskonała z ciemnym pieczywem, jako wkładka do wrapów lub dip do nabierania pokrojonymi w kawałki warzywami, cykorią itp.

Linku nie podam bo to spamerzy z sąsiedniego forum :evil:


250 g zielonego groszku
2 cebule
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego oregano
sól
pieprz

Groszek wrzucić do garnka, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek.
Zalać całość wodą i gotować na małym ogniu około 45 minut.
Po tym czasie groszek odcedzić, dodać oliwę i całość dokładnie zmiksować.
Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano.

http://pychotka.pl/Dip-z-zielonego-groszku


Mam nadzieję, że coś z tego wyłuskasz, że coś cię zainspiruje.

My swojego czasu lubiliśmy miksować groszek z musztardą

:piwo: :piwo: :piwo: :piwo:
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2013-10-25, 14:14   

Normalnie fenx 8-) :kiss1:
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
chameau4
Mały Veg


Posty: 5
Wysłany: 2013-11-12, 20:34   

A ja po kilku próbach i błędach wpadłam na taki sos: czosnek, cebula i śliwki - wszystko zrumienione i do tego przecier pomidorowy lub świeże pomidory. Wszystko przyprawione ziołami prowansalskimi
_________________
Projektowanie gier
 
 
goszPtosz1
[Usunięty]

Wysłany: 2014-12-08, 12:36   

Ja najczęsciej przygotowuje sos arator sezamowo - czosnkowy. Nie robiłam jeszcze grzybowego, przyda się na święta.
 
 
Megana 
Łamacz Klawiatur



Pomogła: 2 razy
Posty: 290
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-01-31, 22:25   

Taki ostatnio patent sam mi się wymyślił - nie chciało mi się robić beszamelu, by zagęścić sos więc wsypałam trochę kaszy jaglanej. Rozgotowała się doskonale, zagęściła a z pewnością jest zdrowsza niż mąka.
Poza tym, nie przepadam za jaglanką, a niejako przez pomyłkę kupiłam ostatnio 5 kg.
Myślałam, że zamawiam 0,5 kg...
_________________
Nasza geriatria...
http://oddzialgeriatryczny.blog.pl/
poprzednie:
http://forum.miau.pl/view...p?f=21&t=142176
 
 
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 37
Posty: 6755
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2015-12-13, 12:35   

Róbta sos pieczeniowy z jadłonomii. Faktycznie jest genialny.
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 69 razy
Wiek: 30
Posty: 5404
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-12-13, 13:41   

etam, ja robiłam i osobiście się nie zajarałam :P nie ma to jak keczup :P
a do czego jedliście? Może tu jest klu. Ja do pasztetu śliwkowego, który sam w sobie jest tak zaje, że sos był tam bardzo zbędny 8-)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
Ostatnio zmieniony przez orzechova 2015-12-13, 13:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Hate 
Mentor
Pull The Plug



Pomógł: 33 razy
Wiek: 40
Posty: 8390
Skąd: Glasgow
Wysłany: 2015-12-13, 14:29   

taffit napisał/a:
Róbta sos pieczeniowy z jadłonomii. Faktycznie jest genialny.

To dajcie przepis.
_________________
Tyle rzeczy do zrobienia. Tylu ludzi do zniszczenia.

https://smialezdjeciapatrycji.wordpress.com/

I blog na fb:

https://www.facebook.com/...06096063015461/
 
 
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 37
Posty: 6755
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2015-12-13, 14:48   

orzechova napisał/a:
a do czego jedliście?


Cięte tekturowe sojaki mieszane z brązowym ryżem lub makaronem. Takie gulaszowate.

http://www.jadlonomia.com...os-pieczeniowy/
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 69 razy
Wiek: 30
Posty: 5404
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-12-13, 15:37   

Do gulaszu może się nadać lepiej :)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group