Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie tylko Matołek czyli pogadajmy o kozach
Autor Wiadomość
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 37
Posty: 6755
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2013-12-27, 10:18   Nie tylko Matołek czyli pogadajmy o kozach

Nawet nie wiem czy kiedyś piłem kozie mleko. Stąd i nie rozmyślałem o nim za wiele. Pytajnik w mojej głowie pojawił się przez sklepy ze zdrową żywnością, gdzie na półkach leży trochę produktów z kozich wymion jako oferta dla osób z alergią na mleko krowie. Czy kozy eksploatowane są tak jak krowy? Czy produkcja koziego mleka to masowa rzeź koziołków? Czy biznes na kozim mleku wymaga corocznego zapładniania kozic i corocznego uboju młodych męskich osobników? Czy możliwa jest etyczna hodowla kóz?

Na Vegu od czasu do czasu jakaś koza się pojawiała, ale swojego wątku nie miała, więc voilà!

Zrobiłem krótki research.

Cytat:
Ciąża u kóz trwa 150 dni (140 do 160). (...)
W kilkanaście do kilkudziesięciu minut po porodzie koźlęta usiłują już wstać, szukają wymienia i usiłują ssać. Należy dopilnować by koźlęta jak najszybciej napiły się siary. (...)
Hodowcy stosują wiele sposobów odchowu koźląt. Niektórzy pozostawiają koźlęta przy matkach nawet do trzech tygodni i dłużej. Jest to najlepszy sposób odchowu dla koźląt, jednak nie zawsze najlepszy dla matki i dla hodowcy. Karmiąca koza jest stale niepokojona przez koźlęta. W przypadku pojedynek najczęściej jedna z połówek jest mniej zdajana, co powoduje nierównomierny rozwój wymienia. Hodowca musi kozę dodatkowo zdajać. W przypadku trojaczków lub większej liczby koźląt ilość mleka jest niewystarczająca i zachodzi konieczność dokarmiania, zwłaszcza słabszych osobników. Zbyt długie pozostawianie koźląt przy matkach powoduje również kaleczenie przez nie strzyków doprowadzające do stanów zapalnych wymienia. Uderzanie przez duże już koźlęta głową w wymię może doprowadzić do jego uszkodzenia. Wykazano, że zbyt długie utrzymywanie koźląt przy matkach skutkuje zwiększeniem się ilości ogólnej liczby komórek somatycznych w mleku, spowodowane prawdopodobnie mechanicznymi urazami. Optymalnym rozwiązaniem byłoby pozostawienie koźląt przy matkach przez 7-10 dni, kiedy to produkowana jest siara. Niektórzy hodowcy twierdzą jednak, że koźlę, które przyzwyczaiło się do ssania matki, trudniej uczy się picia mleka ze smoczka lub miski. Również matka dłużej przebywająca ze swymi małymi po odsadzeniu tęskni, co może skutkować okresowym spadkiem mleczności. Dlatego też wielu hodowców stosuje odchów sztuczny, tj. po wylizaniu i wyssaniu pierwszej siary koźlęta są odsadzane od matek i karmione sztucznie, najpierw siarą kozią bądź krowią, a następnie mlekiem kozim, krowim lub preparatem mlekozastępczym.(...)
W drugim tygodniu życia sztucznie odchowywanych koźląt należy zapewnić im dostęp do dobrej jakości siana, a w trzecim należy podawać gnieciony owies. Wczesne podawanie pasz objętościowych przyspiesza rozwój żwacza. Po ukończeniu 3 tygodnia życia koźlęta zaczynają przeżuwać. W wieku 6 tygodni przewód pokarmowy jest już dobrze rozwinięty. Na odpojenie jednej kózki do wieku 3 miesięcy należy przeznaczyć około 130 kg, natomiast koziołka – 160 kg mleka koziego, krowiego lub preparatu mlekozastępczego.(...)

http://www.kozy.edu.pl/?rozplod-koz,73

Poziom wydajności zmienia się również wraz z trwaniem laktacji. Szczyt wydajności przypada około 60 dnia laktacji. Badano wydajność kóz dojonych przez kilka lat bez ponownego wykotu. Mimo, że zwierzęta utrzymywano w ciągu całego roku w jednakowej temperaturze i żywiono tak samo to stwierdzono utrzymywanie się wyraźnego rocznego rytmu wydajności mleka – z letnim szczytem. Wydaje się więc, że na poziom produkcji mleka wpływa także długość dnia świetlnego.

Skład mleka zmienia się w trakcie trwania laktacji. Zawartość tłuszczu i białka spada w pierwszym miesiącu laktacji, pozostaje na jednakowym poziomie do 5-go miesiąca i wzrasta w końcowych miesiącach laktacji, wraz ze spadkiem produkcji mleka.

Kozy wykazują skłonność do nieprzerwanej laktacji, zwłaszcza w przypadku, gdy nie zostanie zakocona w sezonie rozpłodowym. Można to wykorzystać w celu ograniczenia sezonowości podaży mleka. (...)

http://www.kozy.edu.pl/?c...dukcje-mleka,77



Gdzieniegdzie pojawiają się informacje o samoczynnie pojawiającej się laktacji u kóz, ale dla potrzeb tego wątku można te wyjątkowe sytuacje pominąć jako mało ważne w kontekście hodowli nastawionej na produkcję mleka.
Z przytoczonych fragmentów artykułów wynika, że poziom laktacji zmienia się w czasie i dla potrzeb hodowli nastawionej na cele zarobkowe stosuje się cykliczne zapładnianie kozic. Jednocześnie znajdujemy wzmiankę o długoletnich laktacjach, co pozwala założyć, że na potrzeby pojedynczego gospodarstwa nie jest konieczne częste zapładnianie kozic.

Los koziołków jest niewesoły. Rodzi się ich około 60%, a zapotrzebowanie na reproduktorów stada jest małe (jeden samiec na kilkanaście samic). Można więc sądzić, że kończą w rzeźni. Etyczną próbą rozwiązania problemu jest przeznaczanie koziołków do stad służących do utrzymywania siedlisk łąkowych. Obawiam się jednak, że znowu jest to los przeznaczony tylko dla wybrańców.
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
jasminowa 
Veg nad Vegami


Wiek: 29
Posty: 162
Wysłany: 2013-12-27, 10:38   

Niestety jeśli chce się mieć mleko to wcześniejsza ciąża jest niezbędna, pytanie czy mogłaby być podtrzymywana dłużej, np. kilka lat po jednej ciąży. Myślę, ze to możliwe, jeżeli samica jest zdajana to ciągle produkuje mleko. Nawet krowy same nie przestają go produkować, zasusza się je.
Pewnie miałoby to swoje odbicie w wydajności, a co za tym idzie mleko musiałoby być bardzo drogie aby hodowca sie utrzymał.

Koźlęta mogłyby być "kosiarkami", zawsze istnieje możliwość kastracji przecież, sprzedaży do mini zoo, agroturystyki... Tylko czy faktycznie ludzie chcieliby takie kozły?
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11305
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-27, 12:29   

I znowu weganizm jest łatwiejszy peace
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
an 
Veg Do Potęgi
UCZCIWOŚĆ ponad TWA


Pomogła: 36 razy
Posty: 2791
Skąd: Lond
Wysłany: 2013-12-28, 03:43   

jasminowa napisał/a:
Nawet krowy same nie przestają go produkować, zasusza się je.

No chyba dlatego, że wymusza się na nich zwiększoną laktację, gdyby karmiła tylko swoje młode, to poradziłaby sobie sama, jak każde inne karmiące w naturze.
_________________
Koniecznie zainteresuj się swoją witaminą B12 (i zależną od niej homocysteiną)
oraz kwasami tł. omega-3, witaminą D i ferrytyną!

http://www.youtube.com/wa...E&feature=share Rewelacyjny wykład naukowy o wierzeniach, cudach, religii, moralności ...

.... http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
jasminowa 
Veg nad Vegami


Wiek: 29
Posty: 162
Wysłany: 2013-12-28, 10:35   

Oczywiście, że tak. Młode stopniowo przesta3wałoby pić i po roku "do cyca" przystawiłoby się nowe młode. Ale w realiach produkcyjnych przed porodem krowa jest zasuszana, a po porodzie rozpoczyna nowy cykl laktacji. Gdyby ponownie jej nie zacielać, a dalej doić pewnie dawałaby mleko znacznie dłużej. Jednak to się nie opłaca, bo inaczej ktoś wpadłby już na to;)
 
 
D.M. 
Guru Veg
weg liberalny



Pomógł: 14 razy
Wiek: 47
Posty: 4240
Skąd: Kielce
Wysłany: 2013-12-28, 22:28   

Trzeba jeszcze uwzględnić, że koza daje znacznie mniej mleka, niż krowa. Dlatego jednostka objętości mleka chyba się opłaca większą ilością śmierci w przypadku kóz, niż w przypadku krów. Więc, jeżeli porównywać mleko ze względów etycznych, to kozie jest gorsze, niż krowie.
 
 
jasminowa 
Veg nad Vegami


Wiek: 29
Posty: 162
Wysłany: 2013-12-29, 11:14   

Z drugiej strony kóz nie trzyma się w "halach produkcyjnych"- raczej produkcja mleka jest bardziej "eko" i humanitarna, tak mi się wydaje, co przekłada się na jakość życia kóz. więcej śmierci przy wyższej jakości życia niekoniecznie musi przeważyć.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2874
Wysłany: 2013-12-30, 00:03   

cześć :sloneczko:

taffit napisał/a:
Nawet nie wiem czy kiedyś piłem kozie mleko. Stąd i nie rozmyślałem o nim za wiele. Pytajnik w mojej głowie pojawił się przez sklepy ze zdrową żywnością, gdzie na półkach leży trochę produktów z kozich wymion jako oferta dla osób z alergią na mleko krowie. Czy kozy eksploatowane są tak jak krowy? Czy produkcja koziego mleka to masowa rzeź koziołków? Czy biznes na kozim mleku wymaga corocznego zapładniania kozic i corocznego uboju młodych męskich osobników? Czy możliwa jest etyczna hodowla kóz?...

Prawdopodobnie są osoby dające kozom żyć godnie na emeryturze.
To po prostu mięsno-mleczny biznes podobny do krowiego czy owczego( oczywiście nie ilościowo).
Kozy żyją średnio 10-12 lat, niektóre nawet 30 lata. "Wydajene" życie kozy nabiał/ włókna wynosi 7 lat (2). Kozy są zwykle ubijane po 6 latach (5). Nadwyżka młodych do stada mlecznego jest ubijana na mięso po 12 tygodniach(2).

Oprócz kastracji dochodzą takie zabiegi jak disbudded-deokulizacja/odoczkowanie /rozoczkowanie czyli zapobieganie wzrostowi rogów u młodych oraz dehorning usunięci rogów dorosłemu samcowi .
szerzej o komercyjnej hodowli w :
Goats
https://www.vegsoc.org/goats
Cytat:
In this fact sheet: Goat production & welfare, Goat milk, Goat hair, Disease, Slaughter, References
FACT
Goats are farmed for their milk, meat, hair (mohair/cashmere) and hide. They are also used to graze land (1).
There are around 88,000 goats in the UK, half of which are adults used for breeding. In England and Wales there are 30,000 milk-producing goats (1). Most goat meat comes from male kids which are surplus to the dairy herd (2).

Goat production & welfare

Goats naturally like to browse and cover a wide range for their food and grazing. Their coats are made from hair and, unlike sheep which produce lanolin in the wool, goats do not have natural waterproofing and like to shelter in the wet weather (1). Goats are very inquisitive, social animals, but are not flock-orientated (3,4). Many breeds in the UK require more protection from inclement weather than cattle or sheep. Housing should be dry and well-lit with sufficient ventilation which does not cause draughts and the lying area should be covered. Housed goats should have access to a yard or pasture (1).

A goat under 6 months of age is known as a ‘kid’. Adult female goats are ‘does’, and the term ‘nanny’ is applied to mother goats with kids. Male goats are ‘bucks’ and when they are castrated they are known as ‘wethers’ (3). Female kids become sexually mature at around 6 months of age and are bred at 18 months. Their gestation period is 5 months and they produce 1-2 kids each gestation (1, 2). The majority of goats are mated naturally (with one male serving 30-40 females). The productive life of a dairy/fiber goat is 7 years (2). Goats should be kept in accommodation which is dry underfoot and hooves should be regularly trimmed to prevent lameness from overgrowth.

Goats may have to endure mutilations such as castration, disbudding and dehorning. Disbudding must be carried out at the earliest possible age (2-3 days) but no later than 10 days. Goats over the age of 6 months can be tethered, as long as it does not cause distress or injury to them, but the tethering of kids is not allowed (1).

Goat milk

60% of goats are kept in small herds for milk production (5). The main breeds are British Saanen, British Toggenburg, British Alpine and Anglo Nubian. British Saanen goats produce higher milk yields and are most commonly used commercially. Anglo Nubians produce a higher fat content (2). The average lactation length is 9 months with average yields of 500 - 1,200 litres (5). Goats can milk through to 24 months but should be supported by adequate nutrition (1). In commercial dairy units, most kids are taken from their mothers after receiving colostrum for 24 hours, then fed on milk replacer. Colostrum is the first milk that goats produce and contains essential antibodies, vitamins and minerals, and cannot be sold as regular milk for human consumption. When kids are artificially reared, they are weaned at around 6-8 weeks of age and should always have access to milk substitutes or be fed at least 2 or 3 times each day. (2). Unwanted kids are disposed of (slaughtered) on the farm (1).

The choice of milking depends largely on the number of goats kept. Those who keep just a few will probably milk by hand compared to those with large herds, who will use a milking machine. About 75% of British goat milk is used in cheese production (5). The practice of zero grazing (no access to the outdoors) is becoming more common as it is more convenient for the farmer.

Goat hair
Most goats have two coats, a course hairy outer/guard coat and a soft undercoat (cashmere). The Angora goat has a single coat (mohair) which is coarser than cashmere but produced in larger quantities.

Cashmere is harvested by either shearing or combing, whereas mohair is harvested by shearing (5). There are around 50 cashmere producers in the UK with a herd of around 2,500 goats. Britain currently processes 60% of the world's mohair, almost all of which is imported. UK mohair production is currently around 25 tonnes per annum from a flock of between 4,000 - 6,000 animals.

Shearing takes place twice a year in spring and autumn. In commercial flocks breeding stock are culled after 6 years (5). Goats are particularly susceptible to changes in temperature; unless they are housed, they should only be shorn in suitable weather conditions. Combing is a preferred method in adverse weather conditions (1).

Disease
Goats suffer from diseases such as scrapie, Johnes’ disease, Caprine Arthritis Encephalitis Virus (CAEV), foot and mouth disease and mastitis in milking goats (1).
Scrapie
This is a fatal brain disease of sheep, and occasionally goats. The infection is caused by a protein called a prion. How the disease is contracted and spread is not fully understood. The disease occurs in the UK and many other countries, with Australia and New Zealand are free of scrapie. The clinical signs include skin irritation, excitability, hind limb weakness and loss of condition which develops gradually months or years after the animal has become infected.

Johne's disease
This is caused by the bacterium Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis and affects adult cattle, sheep and goats. The disease may also affect wildlife such as deer and rabbits. Sheep and goats generally lose weight with no other clinical signs. Infection is picked up at an early age from the faeces of an infected dam mother, or from other infected adults in the birth and early rearing environment.
Caprine arthritis encephalitis virus (CAEV)

This is an incurable viral disease of goats which, as it progresses, causes severe welfare problems such as loss of body condition, arthritis and mastitis (5).
Foot and Mouth Disease
This is an infectious disease caused by a virus (of which there are 7 types). The virus affects cloven-hoofed animals such as cattle, sheep, pigs, goats and deer. The disease is not normally fatal to adult animals but it does cause debilitation and loss of productivity for farmers (such as lameness). The virus causes a fever and the development of blisters, mostly in the mouth and on the feet. Animals contract the disease by either direct contact with an infected animal or contact with foodstuffs which have become contaminated by an infected animal.

Mastitis
This is a common disease in milking goats. Mastitis is a painful infection of the mammary gland (udder) caused by bacteria such as streptococci, coliforms and staphylococci. Severe infections cause swelling of the udder, fever and sometimes death. Infection can lead to loss of appetite, dehydration, severe diarrhoea and can be fatal. Mastitis is commonly caused by poor hygiene in cubicle houses and milking parlours. Milk is extracted by a method known as vacuum pulsation, causing the tissue to weaken and become more prone to infection. Over milking can cause teat injuries leading to mastitis.


Slaughter
FACT
Goats live for 10-12 years, some as long as 30 years. Male kids, surplus to the dairy herd, are slaughtered at 12 weeks old for meat (2). Breeding goats are usually slaughtered after 6 years (5).

Unless destined for religious/ritual slaughter, goats are stunned before having the blood vessels in their throats cut (sticking). In percussive stunning a captive bolt pistol is held to the head causing an instant loss of consciousness. However, the animal may regain consciousness if not performed correctly, for example improper positioning of the bolt in struggling animals. Mis-stunning causes considerable distress and the animal may still be conscious during sticking. Electric stunning involves an electric current applied by electrode tongs on either side of the brain. The current should induce a state of immediate epilepsy (electroplectic shock) in the brain, making animal unconscious (6).
References
1. Department for Environment Food and Rural Affairs
2. Ewbank, R., Kim-Madslien, F. and Hart, C.B. (Editors). 1999. 4th Edition. Management and Welfare of Farm Animals. Universities Federation for Animal Welfare (UFAW).
3. RSPCA - Goats – Introduction to welfare and ownership.
4. Cleon V Kimberling, D.V.M. 1999-2007. Introductory information on pet goats
5. Scottish Agricultural College
6. Compassion in World Farming
Any questions regarding this information sheet please contact info@vegsoc.org | Last updated September 2013


Dane dla Europy - Eurostat
Milk and dairy production statistics
http://epp.eurostat.ec.eu...tion_statistics


Trochę statystyki zza ocenau w :
Dairy Goats
http://www.agmrc.org/comm...ts/dairy-goats/
Cytat:
...Marketing
Dairy goat producers rely on direct market sales for milk and cheese products. Farmers' markets and Internet sales also offer market outlets. Some producers sell directly to retail stores and restaurants.

Production
In the United States, dairy goats are found in every state. According to USDA (2009), milk goats were raised on 30,000 farms in 2007.

As of January 1, 2013, the United States had 360,000 milk goats, unchanged from the previous year. The largest number of milk goats are found in Wisconsin (46,000 head) and California (40,500 head), followed by Iowa (29,000 head), Texas (18,000 head) and Minnesota (13,500 head). During 2012, the number of milk goats increased in Wisconsin and Minnesota but declined in the other three states. (NASS 2013)

The major dairy goat breeds include Alpine, LaMancha, Nubian, Oberhasli, Saanen and Toggenburg. All of these breeds are capable of producing more than 2,000 pounds of milk per year. Yet, the United States imports more than 50 percent of the dairy goat cheese products consumed, most of that coming from France.


:bye:
 
 
Surri 
Żona Admina
Pizdata


Pomogła: 78 razy
Wiek: 33
Posty: 11305
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-30, 10:12   

Faczek. Niedlugo ludzie to będą psy doić :roll:
_________________
Śpieszmy się kochać mężczyzn oni tak szybko tyją!

Połykaj z Surri
 
 
 
Bellis_perennis 
Wyższy Stan Ducha
stokrotka polna



Pomogła: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 708
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-12-30, 12:23   

Surri napisał/a:
Faczek. Niedlugo ludzie to będą psy doić :roll:

Jak można z nich smalec zrobić to i wydoić też się da.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2874
Wysłany: 2014-01-04, 23:33   

cześć :sloneczko:

Jak kończą kozy z tzw.:"etycznych hodowli",przydomowych gdzie ponoć miło czas spędzają
Kozina, koźlęcina, mięso kozie, koźlęta grillowe, pycha!
http://wroclaw.lento.pl/k...ta,1165280.html


Za oceanem planuje się hodowlę kozich brojlerów na paszy high tech-ponoć to opłacalny biznes
szerzej:
Broiler Goat- A Technology Explanation ,Published on: 04/15/2013
http://en.engormix.com/MA...2565/472-p0.htm
koszty inwestycyjne:


Bellis_perennis napisał/a:
Surri napisał/a:
Faczek. Niedlugo ludzie to będą psy doić :roll:

Jak można z nich smalec zrobić to i wydoić też się da.

Tak na marginesie to ktoś połaszczył się na nasienie byków"dojone" przez 4 lata warte 75tyś. dolarów
http://en.wikinews.org/wi...sing_bull_semen

Zresztą spermę byków wykorzystuje się do dość kosztownej kuracji upiększającej jako
Aberdeen Organic Bull Semen Treatment

Sperm In The Hair: A Good Thing
http://facevalue.expertsc...hair-good-thing
The 13 Most Bizarre Beauty Treatments Women Have Ever Used
http://www.ranker.com/lis.../sonja-holbrook
"Piękno kosztem ZWIERZAT"
http://forumveg.pl/viewto...27ca8862ecb7e70

:bye:
 
 
jasminowa 
Veg nad Vegami


Wiek: 29
Posty: 162
Wysłany: 2014-01-05, 12:02   

Jak dla mnie bardzo ważne sa warunki życia- nawet jeśli i tak zwierzę skończy jako mięso (bądźmy szczerzy, jeszcze dużo zwierząt po to skończy swój żywot mimo zwiększającej się liczy wegetarian i wegan) to widzę różnicę na korzyść małych przydomowych hodowli. Uważam, ze lepiej, jesli ktoś koniecznie chce jeść mięso, pozyskiwać je w taki właśnie sposób niż z chowu przemysłowego.
 
 
werty
Łamacz Klawiatur


Pomógł: 6 razy
Wiek: 52
Posty: 390
Wysłany: 2014-01-24, 19:22   

Cytat:

Zresztą spermę byków wykorzystuje się do dość kosztownej kuracji upiększającej jako
Aberdeen Organic Bull Semen Treatment

Sperm In The Hair: A Good Thing

to paskudne sprosne prózne babska w rui walić w kite i gruche buhajowi prosto na puste zmanierowane czachy może im dynki pousychają
madzia facia,fakolić to :confused:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group