Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Inne sery z mleka roślinnego
Autor Wiadomość
LittleBlack 
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2014-08-11, 03:17   Inne sery z mleka roślinnego

Robię sama mleka roślinne i tofu. Ostatnio chodzi mi po głowie, czy dałoby się zrobić inne rodzaje sera ? Skoro da się zrobić "twaróg", jogurt, kefir i te bakterie działają to może jest to możliwe ? Chodzi mi dokładnie o sery dojrzewające, może też pleśniowe.
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 41
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2014-08-11, 08:32   

pojęcia zielonego nie mam czy da się to metodami domowymi zrobić, ale podróbki sera żółtego całkowicie wegańskie, o podobnej konsystencji i właściwościach są w sprzedaży. Z pleśniowymi się nie spotkałem, ale nie jestem też częstym odbiorcą takich produktów. Podejrzewam jednak, że i to jest możliwe tylko może nie dla przeciętnego człowieka. (kuchni molekularna?)
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

 
 
LittleBlack 
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2014-08-11, 09:35   

Dziękuję za hasło, nie znałam wcześniej pojęcia kuchnia molekularna, a na zrobienie owocowego kawioru się skuszę na pewno :) Teoretycznie mogłabym kupić kultury bakteryjne, podpuszczki (są roślinne) i sama próbować w ciemno co wyjdzie a co nie, bo naprawdę nigdzie nie znalazłam informacji o tym czy się da, czy ktokolwiek takie sery próbował w ogóle robić :) Póki co napisałam też do specjalisty, zobaczymy co mi powie. Jeśli dowiem się czegoś nowego - podzielę się wiedzą.

Nie chcę kupować komercyjnych substytutów sera, nawet tofu robię sama, doprawiony smakował identycznie jak twarożek :)

Przykładowo 10 litrów mleka sojowego aby powstał około kilogram sera, mleko z kartonów o ile by się nadawało to szkoda gadać :) 80-100zł za kawałek sera (niczym parmezan). Ale domowe mleko to co innego, tańsze i do tego góra okary gratis. Biorę też pod uwagę mleko kokosowe, grzybek tybetański robi z niego kefir.
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 41
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2014-08-11, 10:44   

jak lubisz kuchenne eksperymenty to jak najbardziej próbuj. Czasem świetne rzeczy można zupełnie przypadkowo stworzyć :)

No i czekamy na info jak poszło :)
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

 
 
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 5353
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2014-08-11, 10:44   

zastanawiam się dlaczego ludzie nie pytają poczciwego, wszechwiedzącego wujka Google...??
https://www.google.pl/?gw...kie+domowe+sery
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
LittleBlack 
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2014-08-11, 11:02   

Takie to ja znam. Mnie interesują dojrzewające i pleśniowe, a takich informacji nigdzie nie mogłam znaleźć. Mimo wszystko dziękuję za dobre chęci :D
 
 
eliwinter 
Guru Veg
wu-wei



Pomogła: 21 razy
Wiek: 45
Posty: 5353
Skąd: z dziupli
Wysłany: 2014-08-11, 11:16   

a z grzybkiem tybetańskim?
_________________
Zawsze sobie powtarzam: Trzeba patrzeć na światełko w tunelu. Może to nie pociąg jedzie.
weganizm udomowiony
weganizm udomowiony na Facebooku
Inspirujący wykład, który może zmienić Twoje życie - Gary Yourofsky
 
 
 
LittleBlack 
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2014-08-11, 11:32   

Też robiłam, to taki podobny do mozarelli, który się topi. Fajnie się sprawdza na pizzy.
 
 
LittleBlack 
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2014-08-11, 19:14   

Nie da się, dlatego że mleka roślinne nie zawierają kazeiny.

Można robić tylko białe sery, podróbkę mozarelli, ewentualnie domową wersję żółtych serów wegańskich z dodatkiem agaru (widziałam cheddar), kefiry, jogurty i chyba nic więcej.
 
 
Roach 
Ostoja Wiedzy



Pomógł: 2 razy
Posty: 465
Wysłany: 2014-08-11, 21:34   

Można zamarynować tofu w miso, ma wyjść coś w rodzaju śmierdzącego, twardego żółtego sera. Można także robić sufu, w sam raz na pleśniowy. Ponoć z grzybem do tempej wychodzi zacnie. Sam chcę tego spróbować, jak będę miał więcej czasu i przestrzeni.
 
 
 
D.M. 
Guru Veg
weg liberalny



Pomógł: 14 razy
Wiek: 47
Posty: 4175
Skąd: Kielce
Wysłany: 2014-08-12, 00:46   

Tequilla napisał/a:
Czasem świetne rzeczy można zupełnie przypadkowo stworzyć

Chyba na tym jest oparta cała historia sztuki kulinarnej. :)
 
 
LittleBlack 
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2014-08-12, 18:01   

Dzięki :) Popróbuję sobie
 
 
yuka66 
Veg nad Vegami



Pomogła: 2 razy
Posty: 224
Skąd: Kopenhaga
Wysłany: 2014-08-14, 19:55   

Ten facet robi wegańskie sery. Wydał dwie książki na ten temat. Używa rejuvelac jako bakterii i carrageenan zeby się ciągnęły

Skye Conroy
 
 
LittleBlack 
Mały Veg


Posty: 9
Wysłany: 2014-08-16, 20:41   

Dziękuję, znalazłam już jedną z nich :)
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2871
Wysłany: 2014-09-18, 11:22   Re: Inne sery z mleka roślinnego

:sloneczko:

LittleBlack napisał/a:
Robię sama mleka roślinne i tofu. Ostatnio chodzi mi po głowie, czy dałoby się zrobić inne rodzaje sera ? Skoro da się zrobić "twaróg", jogurt, kefir i te bakterie działają to może jest to możliwe ? Chodzi mi dokładnie o sery dojrzewające, może też pleśniowe.

można także spróbować z dodatkiem nigari-koagulantu
http://www.forumveg.pl/vi...start=30#152118
dobrze jest poeksperymentować gęstością mleka roślinnego
http://www.forumveg.pl/vi...&start=15#68457

Ważne też jest jak się odsącza takie serki .

pzdr.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - forum anime