Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kasza Jaglana
Autor Wiadomość
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2014-10-08, 21:51   Kasza Jaglana

Temat dotyczy kiełkowania kaszy jaglanej. Na necie niewiele informacji można na ten temat znaleźć - między innymi, że nie każda kasza jaglana będzie się nadawała do kiełkowania (ponoć ta kupowana do spożycia często poddana jest obróbce uniemożliwiającej uzyskanie z niej kiełków co wydaje się trochę dziwne gdyż zazwyczaj ziarna różnych roślin są surowe).
Ma ktoś jakieś doświadczenie z zakresu spożywania kaszy jaglanej na surowo? - chyba w grę wchodzi ew. kiełkowanie jej choć i tu pewności nie mam czy jest to do zrobienia "na luzie" czy też nie takie łatwe jakby mogło się wydawać (może tak jak niektóre kiełki wymaga poddania obróbce termicznej przed spożyciem a wtedy cała zabawa idzie się ...)
Coś? Ktoś?
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1627
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2014-10-09, 09:33   

Lepiej kupić proso zamiast kaszy i podkiełkować


Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2014-10-09, 10:09   

No może ale spytałem o kaszę ze względu na jej dostępność - proso zdecydowanie ciężej wychaczyć choć pewnie na targu coś się znajdzie. Tak przy okazji bez uprzedniego sprawdzania (wiem - leń ze mnie) czy nie jest tak, że kiełki mają mniej białka niż nasiona po gotowaniu. Coś kojarzę, że np. fasolka mung na opakowaniu ma podaną wartość pomiędzy 20-30g na 100g podczas gdy dla kiełków była ona duuużo mniejsza (coś koło 5g?) - że niby jak to działa?
 
 
Bellis_perennis 
Wyższy Stan Ducha
stokrotka polna



Pomogła: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 708
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-10, 14:41   

Mam proso! Jak mogłam nie wiedzieć co z nim zrobić. Spróbuję podkiełkować.
_________________
http://dziabongowo.blogspot.com/
https://www.facebook.com/DziabongCLEO
 
 
Poliannaaa 
Veg nad Vegami



Wiek: 29
Posty: 209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-10-15, 20:21   

A ja czytając posty o kiełkowaniu nie dowierzam, ze sie tak da. Nigdy nie wpadłabym na to. Zawsze ja gotowalam :D musze kiedys spróbować
_________________
"Jedynym sposobem by żyć, jest pozwolić żyć" Gandhi
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2871
Wysłany: 2014-10-17, 12:47   

:sloneczko:

Petlik białka po skiełkowaniu np.:100g materiału jest bardzo dużo-100gr. suchego materiału do kiełkowania to nie to samo co 100gr.kiełków - wzrost substancji odżywczych, wzrost kiełków
zerknij szerzej tutaj
http://www.forumveg.pl/vi...tart=105#119460

Jeżeli kasza jaglana jest delikatnie obłuszczona to pojawi się nawet malutki kiełek ale i tak zgnije-po ok.24 lub wcześniej zależy od temp.otoczenia( po zapachu łatwo wyczuć, dodatkowo zmięknie i rozmaże się przy dotyku ) ,kaszę jag. możesz moczyć np.:12-16( plus-minus w zależności od temperatury) i zrobić mleczko,zrobić napój fermentowany, można też namoczyć i ugotować itp.

Co innego proso - kupisz w każdym zoologicznym i kiełkujesz.

Poliannaaa oprócz wpisów na forum możesz zapoznać się z art. na surawce o kiełkowaniu oraz tzw.encyklopedią kiełkowania Pana Kiełka czyli "Kiełki, Cudowny pokarm - Komplety poradnik kiełkowania" Steva Meyerowitza -masz tam pawie wszytko

spis treści
http://www.kielki.net/kie...ielkowania.html

surawka kiełkowanie
http://www.surawka.webd.p...kiekowanie.html

pzdr.
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2014-10-17, 12:50   

Hmmm ... no rzeczywiście należy wziąć poprawkę na to, że nasiona napęcznieją co zwiększy ich objętość niemniej jednak i tak dziwi mnie, że z tak dużych wartości aż tak spada wartość wspomnianego białka - ciężko mi uwierzyć, że nasiona zwiększą aż 5krotnie swoją objętość ale trzeba będzie zważyć - może rzeczywiście tak jest. Prosem trzeba będzie się zainteresować.
Tak jeszcze na szybko korzystając z okazji - w przypadku nasion pszenicznych itp. jak sprawa ma się z glutenem (oczywiście pytam o kiełki) - nie taki straszny jak go malują?
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 832
Wysłany: 2014-11-12, 18:14   

Kupiłem dziś 3 kg pszenicy na kiełki (teraz obczaiłem, że Jędruś proso polecał) i zapytam jak na dzień dzisiejszy mają się wskazania zdrowotne dot. spożywania surowych kiełków pszenicy. Co prawda na necie jest sporo info, że jest ok ale wiadomo to czy nic się w świecie współczesnych badań nie zmieniło (?) :czyta: a jako, że leniwy jestem to chciałem zapytać ludzi którzy bardziej w temacie siedzą niż ja.
No i podbijam zapytanie jak to z tym glutenem jest - temat nieco kontrowersyjny (jedni uważają, że szkodzi tylko osobom z celiakią inni zaś, że każdy posiada jakąś tam nietolerancję glutenu) - czy w podkiełkowanych nasionach ma on tak samo rzekome niekorzystne działanie jak w standardowo spożywanych nasionach?
Ostatnio zmieniony przez petlik 2014-11-12, 18:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jędruś 
Veg przez duże V



Pomógł: 35 razy
Posty: 1627
Skąd: Ziemia Ognista
Wysłany: 2014-11-13, 10:59   

Gluten rozkładany jest przez enzymy tj. glutenazy. Kiełki zawierają glutenazy.
Jest o tym tutaj:
http://tiny.pl/qv8wk

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty,
NO :spam:
 
 
Wilk
Mały Veg


Posty: 8
Skąd: Gdzieś na Ziemi
Wysłany: 2014-12-27, 14:58   

Jeśli nie masz celiakii lub nietolerancji to gluten nie zaszkodzi ci bezpośrednio.
Natomiast niezależnie od działania lub niedziałania bezpośredniogo jest pewien wpływ pośredni: gluten skleja się z innymi składnikami pokarmowymi utrudniając ich przyswajanie. Wiele osób skupia się na wpływie bezpośrendim i stąd kontrowersje.
_________________
Dzikie, wolne, ginące
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - anime