Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
białko / węgle
Autor Wiadomość
seb 
Veg przez duże V



Pomógł: 25 razy
Wiek: 73
Posty: 1299
Skąd: Puszcza
Wysłany: 2014-12-12, 00:35   

Zacząłem sprawdzać i nie chce mi się już przeglądać internetów, bo piszą o sposobach podobnych jakie wyniosłem z domowego zaplecza.

Na dobrą sprawę idąc tym tropem, to być może soczewicy czy innego ziarna też nie warto gotować :hmmm: (co czasami też robię)

A może to pozostałości po nieudolnym odtwarzaniu makiwary..?

Nie wnikam, powoli i tak coraz mniej używam temperatury do robienia szamy i rozumiem Twoje podejście a często też sam lubię moczyć, żeby potem miękko i dobrze było w paszczy :mrgreen:

a @Orzechova i tak w kuchni śmiga jak ta lala więc w sumie temat nie powinien się pojawić z maszynkami i moczeniem :P
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2014-12-12, 08:28   

Cytat:
Na dobrą sprawę idąc tym tropem, to być może soczewicy czy innego ziarna też nie warto gotować :hmmm: (co czasami też robię)

Zasadniczo produkty, które można spożywać na surowo i tak też się je spożywa są bogatsze we wszelkiego rodzaju mikroelementy czy też enzymy (których to pokarm poddany obróbce termicznej >50 stopni w ogóle nie posiada). Enzymy z kolei wspomagają trawienie dzięki czemu pokarm jest efektywniej przyswajany. Soczewicę warto jeść podkiełkowaną ale nie oznacza to, że nie warto czegokolwiek gotować - są pewne produkty, z których łatwiej pozyskać pewne składniki odżywcze a które na surowo nie nadają się do jedzenia. Idea nie poddawania obróbce termicznej tego co tego nie wymaga jest banalnie prosta : chodzi o nie wyjaławianie pokarmu z cennych wartości odżywczych. Obróbka taka oczywiście nie sprawi, że pokarm staje się bezużyteczny ale jeśli możesz mieć X to czemu miałbyś decydować się tylko na 80% * X ?
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 75 razy
Wiek: 30
Posty: 5514
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-12-12, 08:31   

dobra, to namoczę i potraktuję blenderem ;)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
PolaOla 
Pilny Veg



Posty: 31
Wysłany: 2014-12-12, 08:55   

Ja mam taki młynek
http://www.oleole.pl/mlyn...h-mkm6003.bhtml

mieli suchy mak na proszek.

Orzechova a próbowałaś równocześnie mielić mak, sezam i pestki dyni? bo ja zawsze te 3 składniki na raz mielę :) Spróbuj może w takiej wersji Twój też da radę ;)
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 75 razy
Wiek: 30
Posty: 5514
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-12-12, 14:51   

próbowałam razem z siemieniem lnianym, może ten młynek który mam w pracy jest jakiś lewy.. w domu mam taki porządny, radziecki, może on da radę ;)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
PolaOla 
Pilny Veg



Posty: 31
Wysłany: 2015-01-09, 20:12   ilość białka w diecie

Nie mogę znaleźć a korzystałam z opcji szukaj, więc być może nie oglądaliście jeszcze.
Bardzo dobry wykład na temat ilości białka w diecie.

https://www.youtube.com/watch?v=qZpXDZzURjU

Jeżeli jednak przeoczyłam a gdzieś na forum to jest to proszę o usunięcie tematu :)
 
 
molooko 
Łamacz Klawiatur
nie wiem co napisać



Wiek: 27
Posty: 378
Skąd: inąd
Wysłany: 2015-01-10, 09:54   

Słaby, momentami bardzo mocno naciągany, nie poparty prawie żadnymi badaniami.
_________________
Myślimy: od jutra będziemy żyli naprawdę.
A przecież to już jest życie i niejeden z nas jest już martwy na dobre.
 
 
krzysztof
Veg Do Potęgi


Pomógł: 54 razy
Posty: 2876
Wysłany: 2015-03-19, 10:45   Re: białko / węgle

:sloneczko:

PolaOla napisał/a:
Jestem początkującą weganką i mam dylemat dotyczący białek a konkretnie co zawiera wszystkie potrzebne do życia aminokwasy?
Szukam, czytam i trochę głupieję :( jedni piszą fasola biała inni soczewica/ciecierzyca a jeszcze inni soja.
Więc jak to jest tak naprawdę?
Soi nie mogę jeść z powodu nietolerancji pokarmowej.
...
Takie jedzenie najbardziej mi odpowiada ale czy nie robię sobie nieświadomie jakiejś krzywdy?


PolaOla możesz zapoznać się z (w pierwszym linku masz rozkład aminokwasów w poszczególnych produktach ) :
Białko roślinne i zwierzęce
http://lavka.pl/bialko-roslinne.html
"MITY BIAŁKA "
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=4255#66938
Mity o białku zwierzęcym
http://empatia.pl/str.php?dz=81&id=803

Wybieraj wszystkie produkty jakie tobie pasują, nie szkodzą i przygotowujesz z nich posiłki. Oprócz soi masz szereg strączków, tofu, mleczka, tempeh, natto itd.
mleczka wegańskie
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=7820#147136
http://www.forumveg.pl/vi...start=30#133361
http://www.forumveg.pl/vi...start=30#133361
inne
http://www.forumveg.pl/vi...start=15#146802

Potrzeby organizmu zmieniają w zależności od wielu czynników jak choćby stres, ilość snu, temperatura-warunki atmosferyczne,wykonywana praca, styczność z ( czynnikami rakotwórczymi ), aktualne indywidualne wymagania organizmu itd. - szereg zmiennych .

Najlepiej wybieraj produkty pełnowartościowe jak najmniej przetwarzane, bogate w szereg subst. odż np.: w minerały ( np.:sezam nieobłuszczony jest nimi nafaszerowany z wapniem na czele ) -ale organizm pobierze zawsze to co jest w danej chwili niezbędne itd.czyli o stopniu wykorzystania poszczególnych składników organizm sam decyduje .
Inna sprawa to w jaki sposób przygotowuje się z nich posiłki - chodzi o to aby maksymalne wykorzystać, z jak najmniejszymi stratami substancji odżywczych - to podstawa.

Produkty bogate w subst. odż.
http://www.forumveg.pl/vi...start=30#132429
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=8219#145172
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=8873#164436
http://www.forumveg.pl/vi...start=15#165014
http://www.forumveg.pl/vi...&start=15#79025
itd.itp

pzdr.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group