Veg - Wegetarianizm / Weganizm Strona Główna Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mleko od szczesliwej krowy...
Autor Wiadomość
SloMka-87
Mały Veg


Posty: 6
Wysłany: 2014-07-27, 15:09   Mleko od szczesliwej krowy...

Czesc,
jestem wegetarianka, niedawno zaczelam zglebiac kwestie "skad sie bierze mleko" i przerazilam sie.. zadziwiajace, ze tak naprawde wiekszosc ludzi mysli, ze krowa po prostu DAJE mleko, bez najmniejszej swiadomosci nad zapladnianiem, cielakami, insytnktem macierzynskim i in.
Chcialam Was zapytac, czy znacie jakis sposob na hodowle krow i dojenie ich, bez koniecznosci sztucznego zapladniania (np. zaplodnienie kontrolowane przez czlowieka, ale odbywajace sie naturalnie, czyli przez buhaja), bez koniecznosci odierania cielaka matce (np. czy krowa w okresie laktacji moze sie dzielic swoim mlekiem takze z ludzmi?) no i bez koniecznosci segregacji plciowej (samice - mleczne, samce - bezuzyteczne) - na to w sumie nie mam zadnej propozycji.
Czy taka hodowla jest mozliwa??
Co o tym w ogole myslicie?
Czy istnieje lub mogloby istniec mleko od krowy nie obciazone wyrzytami sumienia?
Bede wdzieczna za wasze sugestie.
Nie zmienia to faktu, ze dzisiaj chyba wlasnie zostalam weganką...
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 42
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2014-07-27, 15:18   

jasne, że jest takie mleko. sojowe, migdałowe albo ryżowe. Ewentualnie owsiane ;)

a na poważnie raczej ciężko byłoby to zrealizować. Sam wymyśliłem kiedyś, że mogłaby temu posłużyć inżynieria genetyczna (krowy miałyby dłuższą laktację i dawały więcej mleka do podziału pomiędzy cielaka i producenta nabiału), ale właściwie po co? W dniu dzisiejszym podejrzewam mamy możliwości ku temu by produkować doskonałe substytuty z roślin (sery roślinne już są, w Polsce mało popularne, ale w krajach gdzie mieszka więcej wegan jak najbardziej). Niestety są one droższe od nabiału choć raczej tylko i wyłącznie dlatego, że jest na nie mały popyt. (podejrzewam, że gdyby nagle przyszła potrzeba zastąpienia całego nabiału substytutami to cena szybko by spadła)

I to chyba jedyny sensowny pomysł na przyszłość. Hodowla krów, choćby i niemożebnie szczęśliwych to wciąż w większych ilościach straszne obciążenie dla ekosystemu, truciciel i marnotrawca zasobów żywności i wody.
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

 
 
SloMka-87
Mały Veg


Posty: 6
Wysłany: 2014-07-27, 15:30   

Straszne jest takie zrywanie ze stereotypami :)
Jeden dzień, kilka artykułów i życie wywraca się do góry nogami :(
Jak za mięsem nie tęsknię prawie w ogóle, tak nabiał będzie mi strasznie ciężko przeboleć. Nigdy mi nawet nie przyszło do głowy, jedząc ukochane serki, że jest w tym coś złego :( (
 
 
Tequilla 
Veg Do Potęgi
wujek dobra rata



Pomógł: 23 razy
Wiek: 42
Posty: 3576
Skąd: Byt GoGo
Wysłany: 2014-07-27, 15:39   

najtrudniej rozstać się z żółtym serem, sam za nim tęsknię, choć i tu można kupić podróbki (kiedyś brałem z Evergreena, wcale niezły i się topił, ale drogi był) Mleko roślinne (potoczna nazwa, bo tak naprawdę mleko to wydzielina ssaków) też nie jest złe, a smakowe to już w ogóle smaczne. W Holandii są też świetne sojowe jogurty, wcale nie gorsze od naturalnych. Niestety Polska w tej materii trochę jeszcze kuleje, ale jak cię najdzie zawsze możesz coś z interneta zamówić.
_________________
rzułta rzaba rzarła rzur

cat bless you

 
 
Roach 
Ostoja Wiedzy



Pomógł: 2 razy
Posty: 465
Wysłany: 2014-07-27, 20:07   

Polecam ser z tempeh-service, nie do odróżnienia od marketowych serów.
 
 
 
taffit 
VegAdmin
Pieprzony Bad Boy



Pomógł: 34 razy
Wiek: 38
Posty: 6756
Skąd: Smog Wawelski
Wysłany: 2014-07-27, 21:53   

Tutaj próba zmierzenia się z tematem etycznego pozyskiwania mleka:
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=8224
A tutaj rozwiewanie wszelkich wątpliwości:
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=1407
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=8538
_________________
Jadasz rosół z kur wielu?
 
 
 
szynka-szynka 
Veg Do Potęgi



Pomogła: 79 razy
Wiek: 25
Posty: 2342
Skąd: blabla
Wysłany: 2014-07-27, 22:04   

O jezu tylko nie ahimsa XD :shep:
Żeby nie było offtopu dodam, że wędzone tofu polsoi ma identyczny smak jak sery wędzone.
_________________
~a Degon dupę da
Ostatnio zmieniony przez szynka-szynka 2014-07-27, 22:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
D.M. 
Guru Veg
weg liberalny



Pomógł: 15 razy
Wiek: 48
Posty: 4617
Skąd: Kielce
Wysłany: 2014-07-27, 22:15   

Są i jeszcze inne wątki, oprócz wskazanych przez taffita, w których to omawialiśmy. Jak pokazuje doświadczenie, zwykle wegetarianin etyczny wcześniej czy później uznaje, że niejedzenie mleka i jaj jest znacznie prostszym rozwiązaniem, niż organizacja takiego przemysłu tych produktów, który nie szkodzi zwierzętom.

Co prawda, Hindusi kiedyś jakoś dawali sobie radę z produkowaniem mleka bez zabijania byków i krów. Być może, i teraz tak bywa w drobnych gospodarstwach domowych. Nie do końca orientuję się we wszystkich niuansach, ale sądzę, że takie mleko musi być znacznie droższe od zwykłego, jeżeli je sprzedawać.

A jeszcze chcę napisać, że przy przejściu na weganizm nie tak ważne jest znalezienie smakowych odpowiedników nabiału, jak jego odpowiedników żywieniowych.
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 77 razy
Wiek: 31
Posty: 5637
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-07-28, 08:44   

szynka-szynka napisał/a:
Żeby nie było offtopu dodam, że wędzone tofu polsoi ma identyczny smak jak sery wędzone.

nie ma :(

Violife kopie tyłki, można go kupić w evergreen i tempeh-service, i kosztuje tyle co porządny ser krowi, pyszota!
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
SloMka-87
Mały Veg


Posty: 6
Wysłany: 2014-08-17, 20:34   

Dzieki bardzo za wszystkie wypowiedzi, linki i materialy, caly czas zglebiam temat, mysle, ze tak jak w przypadku wegetarianizmu musi on we mnie "dojrzeć".
Pozdrawiam!
 
 
Mathilda
[Usunięty]

Wysłany: 2014-08-28, 08:58   

A ile kosztje Violife? ;p
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 77 razy
Wiek: 31
Posty: 5637
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-08-28, 11:32   

w kostce [ja nie kupuję w plastrach- kroję go obieraczką do warzyw w plasterki ;) ekonomicznie :D ] naturalny ok 12pln/400g= 30pln/kg, o smaku cheddar 200g ok 7pln= 35pln/kg. ja kupuję w tempehservice, evergreen, albo stacjonarnie we wspaniałym vegan sklepiku w Gdańsku. Poluję na promocje i kupuję dużo, bo ma długi termin przydatności ;)
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
Milia 
Wyższy Stan Ducha



Pomogła: 12 razy
Wiek: 40
Posty: 995
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-01, 14:02   

Nie zgodze sie nigdy z tym optymizmem w kwestii wegan-sera.
NIE MA dobrych weganskich serow, i mowie to bo przetestowalam. Obecnie wole w ogole nie dawac sera do moich dan niz szukac pseudo-serow. Jeszcze "tarty" jakoś da rade, ale cala reszta: mozzarella, ricotta, ser bialy, ser rustique czy brie, ser kozi taki ser kozi śmaki, owczy taki owczy śmaki, ser topiony, i ta lista jest chyba bez konca, LEPIEJ SIE POZEGNAC Z SEREM niz wierzyc w istnienie zamiennika.
Ja bardzo lubie sery i mecze sie. O ile zaprzestanie jedzenia miesa nie zrobilo na mnie zadnego wrazenia, o tyle z serami nie potrafie sie pozegnac. Kazdy tydzien to walka bo wiem od dawna co za serami stoi, ale moje durne podniebienie sie ich domaga :(
 
 
orzechova 
Guru Veg
żółtodziób



Pomogła: 77 razy
Wiek: 31
Posty: 5637
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-09-01, 14:07   

dramatyzujesz ;) jeśli ktoś nie jest mega wielbicielem sera, i jada go jedynie na kanapce pod pomidorem, sądzę że violife w zupełności mu wystarczy.
ja też czasem tęsknię za fetą czy mozzarellą, ale..wiadomo.
_________________
kiełkuj zielonym do góry! :)
 
 
petlik 
Wyższy Stan Ducha



Pomógł: 7 razy
Wiek: 30
Posty: 850
Wysłany: 2014-09-01, 14:37   

Milia, a próbowałaś wspomnianego Violife'a? Mi choć tęskno nigdy za niczym co zwierzęce nie było to kilka dni temu po raz pierwszy miałem okazję spróbować wegańskiego żółtego sera (akurat trafiło na Violife'a, który ma całkiem ok skład) i przyznam, że smakowo jak dla mnie rewelacja. Próbowałem dwóch wariantów (wędzony i pizza) i oba równie dobre tak więc polecam - może i Tobie podejdzie ;) (co ciekawe znajomi mięsojady spróbowali i przyznali, że im bardziej smakuje niż ser prawdziwy ["bardziej wyrazisty smak ma" jak to powiedzieli :D ]
Ostatnio zmieniony przez petlik 2014-09-01, 14:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - manga