To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Veg - Wegetarianizm / Weganizm
Forum dla Weg(etari)an

Wegetarianin wśród mięsiarzy - wikipedia mięso

Tequilla - 2012-12-08, 01:26

hmm nie wiem o co chodzi, ale jak wpisałem wegetarianizm to też mi wyskoczyło na pierwszym miejscu pogromcy mitów medycznych - mimo, że nigdy na tę stronę nie wchodziłem ( do czasu przeczytania waszych postów nawet nie wiedziałam, że taka strona istnieje)

edit: nadal przeraża mnie pod hasłem "wegetarianizm" w wikipedii to zdjęcie pt:" smażone warzywa, przykładowy posiłek wegetariański". Wyglądają, jak dla stołujących się na śmietniku :lol:

taffit - 2012-12-08, 08:07

a, już widzę
ten wynik wyszukiwania to reklama
pewnie za jakiś czas zniknie
nie ma to nic wspólnego z dobrze wypozycjonowaną stroną

vanilla - 2012-12-08, 08:39

Tequilla napisał/a:
nadal przeraża mnie pod hasłem "wegetarianizm" w wikipedii to zdjęcie pt:" smażone warzywa, przykładowy posiłek wegetariański". Wyglądają, jak dla stołujących się na śmietniku


:megapolew:

Fakt, to zdjęcie jest straszne. Ale uśmiałam się jak nigdy :mrgreen:

Tomasz Makrela - 2013-02-01, 01:33

Dodałem dwa skromne artykuły.

Pierwszy o błędzie naturalistycznym. 99 % etycznych argumentów mięsnych idiotów to wariacje na temat tego debilnego błędu. Jak ktoś wam znowu wyskoczy z 'przeca zwierzontka jedzom zwierzontka' czy 'buehehehehe, no ale prawo natury, nie?', to odesłanie go do tego artykułu może być pomocne. Choć niestety nawet na tym forum będę do niego często linkował... ('Nie biorę tabletek, bo to nienaturalne, czyli niezdrowe. Leczę się własnymi szczynami').

A drugi o Patriku Baboumianie, najbardziej utytułowanym strongmanie niemieckim, od 2005 roku wegetarianinie, od 2009 weganinie. No wiecie, 'chłop musi jeść mięso, bez kiełbasy nie ma siły, ciekawe, ile byś wytrzymał na budowie, jadąc na samej trawie'.

Mak - 2013-02-01, 18:02

A propos odwoływania do natury, to znalazłem kiedyś w odmętach tumblra mema nawiązującego doń oraz weganizmu - http://25.media.tumblr.co...heok5o1_500.jpg

A jeśli już jesteśmy przy błędach w rozumowaniu, to jest świetna stronka, która w fajny sposób je opisuje http://yourlogicalfallacyis.com/ [ang.]

powsinoga - 2013-12-29, 02:48

Leciutko zaktualizowałem artykuł nt. odwołania do natury, dodając tam stanowisko Komitetu Biologii Ewolucyjnej i Teoretycznej PAN.

A ten artykuł istnieje po to, byście doń linkowali w odpowiedzi na pierdololo o naturze jako etycznym uzasadnieniu dla wciągania schabowych. 70 % argumentów mięsiuśków opiera się na tym błędzie. Człowiek jest z natury mięsożercą! Po co nam kły?! Zwierzęta też zabijają zwierzęta! Silniejszy zjada słabszego - takie jest prawo natury!

Reszta argumentów opiera się głównie na ignoranckim bajdurzeniu nt. szkodliwości wegetarianizmu. Wówczas dobrze zalinkować do tej podstrony bądź do tej w przypadku weganizmu. Przy czym obie te podstrony zamierzam kiedyś wzbogacić o stanowiska innych instytucji przychylnych wegetarianizmowi i weganizmowi, z dziesięć już ich mam.

PS Wiem, że człowiek jest wszystkożercą, a nie mięsożercą - powielam tylko typową gadkę mięsiuśków.

Degon - 2013-12-29, 09:00

Na argument, że człowiek ma kły lepsza moim zdaniem odpowiedź, że: „wielbłąd też ma kły”, niż takie filozofowanie (no, ale to zależy też od rozmówcy pewnie).

I nie wiem czy podtrzymywanie opinii , że człowiek "z natury jest mięsożercą" jest słuszne, w całym tym przekonywaniu do bycia wege (i czy nie lepiej dawać argumenty, ze. np. jelita człowieka są długie, a nie krótkie jak u drapieżników)
No i dobrze przytoczyć tę złotą myśl (chyba autorstwa Harvey Diamonda, amerykańskego dietetyka, a przytaczny też na wykładach przez Gary'ego Yourofskiego):
„Daj dziecku jabłko i królika. Jeśli zje królika i zacznie bawić się jabłkiem, kupię ci nowy samochód.”

powsinoga - 2013-12-29, 09:27

Degon napisał/a:
Na argument, że człowiek ma kły lepsza moim zdaniem odpowiedź, że: „wielbłąd też ma kły”, niż takie filozofowanie


Pewnie tak.

W dyskusji nt. kłów można się pobawić takimi obrazkami:







Ale może to zostać odczytane jako forsowanie tezy, iż ludzie są z natury roślinożercami - co jest bzdurą. Należy podkreślić wszystkożerną naturę ludzi, która umożliwia im kwitnięcie zarówno na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej - co potwierdzają badania.

Degon napisał/a:
I nie wiem czy podtrzymywanie opinii , że człowiek "z natury jest mięsożercą" jest słuszne, w całym tym przekonywaniu do bycia wege


Mniemam, że chodzi o podtrzymywanie opinii, iż człowiek jest wszystkożercą. (Wszak nie optowałem za głoszeniem tez o rzekomym mięsożerstwie!) Jest to na pewno słuszne w sensie zgodności ze stanem faktycznym. A że na ignorantów lepiej może działać zaklinanie rzeczywistości bujdami o roślinożernej naturze człowieka; cóż. Po pierwsze, parafrazując Arystotelesa, wielkim przyjacielem jest mi wegetarianizm, ale większą przyjaciółką prawda. A po drugie - jakkolwiek przeciętnemu Januszowi argument o roślinożerności człowieka może się wydać kuszący, to należy się zastanowić, czy wyścielenie propagandy kłamstewkami w dłuższym terminie nie zaszkodzi środowisku. Łatka pseudonauki to ostatnia rzecz, jakiej wegetarianizmowi potrzeba.

Degon - 2013-12-29, 10:16

Ponieważ jesteśmy najbliżej spokrewnieni z obecnie żyjącymi szympansami, możemy na tej podstawie nieco wnioskować czym żywili się nasi praprzodkowie (np. australopiteki).
A więc mniemam, że podstawą diety był pokarm roślinny (głownie owoce, ale też zapewne np. korzonki) oraz pewne owady (w tym mrówki, termity).
A wiec bardzo blisko jest tu do wegetarianizmu (być może, pod względem etycznym, takie zjadanie tylko owadów, przy niejedzeniu/zabijaniu innych, o wyższym stopniu świadomości (rozwoju układu nerwowego /poziomu czucia bólu) zwierząt jest bardziej etyczne niż spożywanie nabiału przez wegetarian).
Oczywiście mogli zjadać też mniejsze kręgowce, ale lubię myśleć, że tak nie było (są tez np. teorie, ze za pomocą kamieni dostawali się do szpiku kostnego martwych znalezionych zwierząt).

Oczywiście w miarę udoskonalania technik łowieckich udział mięsa w diecie stawał się większy.

Surri - 2013-12-30, 10:36

Dzięki za kawał dobrej roboty. Na pewno znajdzie się wiele okazji do wykorzystania.
krzysztof - 2014-05-04, 12:13

cześć :sloneczko:

Zostały zatwierdzone zmiany-nowe ciekawe informacje,przypisy .
Z czasem zostaną wprowadzone nowe oraz podświetlone odp. pojęcia .
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99so
Cytat:
Zwierzęta rzeźne
...
Na jakość mięsa np.: wieprzowego ma wpływa szereg czynników np.: sposób obchodzenia się ze zwierzętami w poszczególnych etapach hodowli zwierząt - obrót przedubojowy np.: transport , poganianie, przepędzanie zwierząt,bicie oraz sam ubój świń i jego warunki. Popędzanie , transport , przetrzymywanie zwierząt w bazach zbiorczych , niesprzyjające warunki atmosferyczne ,zmiana środowiska, kontakt z nieznanymi osobnikami oraz hałas zaliczane są do najważniejszych czynników stresogennych powodujących m.in.: złamania, wybroczyny, pogryzienia [10]. Silny stres powoduje utraty masy ciała świń a nieprawidłowe działanie układu hormonalnego pociąga za sobą liczne wady mięsa. U zwierząt wydzielają się duże ilości amin katecholowych np.: adrenalina, noradrenalina i dopamina, dochodzi do wazodylatacji naczyń krwionośnych, wzrostu ilości uderzeń serca oraz ciśnienia krwi, następuje wzrost glukozy we krwi oraz zwiększa się zużycie tlenu. Czynniki wpływające na wydzielanie się amin katecholowych to : czynniki natury emocjonalnej ( przeciwstawienia się grożącemu niebezpieczeństwu ), szoki różnego typu, jak również zmniejszenie całkowitej objętości krwi, niedotlenienie organizmu, spadek temperatury ciała, obniżenie poziomu glukozy we krwi, wysiłek fizyczny, narkoza. Wzrost poziomu amin katecholowych wpływa poważnie na jakość mięsa i dochodzi do nadmiernego wzrostu : glukozy , kwasu mlekowego ,wolnych kwasów tłuszczowych ,cytrynianów i cholesterolu we krwi, a także nasila się lipoliza w tkance tłuszczowej. Następuje spadek pH oraz silne zakwaszenie mięśni po uboju[11].

Powyższe niepożądane czynniki doprowadzają do szeregu wad mięsa i nazywane są tzw.: wadami mięsa. Wyróżnia się następujące wady mięsa:PSE -wodniste, jasne, miękkie, DFD - suche ,ciemne, twarde, RSE -cieknące ,czerwono-różowe, miękkie, ASE -cieknące ,kwaśne, miękkie, PFN - o normalnym wycieku,jasne, twarde. Mięso normalne oznaczone skrótem-RFN – nie cieknące, czerwono-różowe, jędrne [12] [13].

Cytat:
Wpływ na środowisko
...
W raporcie opublikowanym w 2003 r. w American Society for Clinical Nutrition autorzy analizy podkreślają ,że aby wyprodukować kilogram wołowiny potrzeba aż 100 razy więcej wody niż po to, aby wyprodukować kilogram białka zbożowego. Olbrzymia wodochłonność produkcji zwierzęcej wynika z faktu,że podczas tuczu zwierząt zużywa się ogromne ilości ziarna, a uprawa zbóż wymaga dużo wody np.: produkcja jednego kilograma świeżej wołowiny może wymagać ok.13 kg i 30 kg siana[15]. Bydło tylko w samych Stanach Zjednoczonych konsumuje siedem razy więcej ziarna niż cała ludność tego kraju[16].

Raport Agencji Ochrony środowiska (United States Environmental Protection Agency - EPA czasami USEPA) na temat amerykańskiej produkcji roślinnej z roku 2000 stwierdza,że według danych Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Kukurydzy około 80% całej kukurydzy uprawianej w USA zjadają zwierzęta w hodowlach krajowych i zagranicznych [17].

Cytat:
Przypisy
...
10. Tadeusz Barowicz "Dobrostan zwierząt a transport oraz postępowanie przed ubojem" ,Instytut Zootechniki PIB w Krakowie ,Hodowca Trzody Chlewnej 6/2010 ,http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-trzody-chlewnej/206-numer-62010/1869-dobrostan-zwierzat-a-transport-oraz-postepowanie-przed-ubojem , http://www.portalhodowcy....206-numer-62010
11. Andrzej Janik, Tadeusz Barowicz "JAKOŚĆ MIĘSA.Jakość mięsa wieprzowego - wpływ stresu związanego z obrotem przedubojowym oraz ubojem świń", Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie , Trzoda Chlewna (2001) Vol. 39, nr 11, str.72-74 http://www.trzoda-chlewna...02001-11-72.pdf
12.WIESŁAW PRZYBYLSKI, DANUTA JAWORSKA, KINGA BORUSZEWSKA,MAGDALENA BOREJKO, WOJCIECH PODSIADŁY"JAKOŚĆ TECHNOLOGICZNA I SENSORYCZNA WADLIWEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO ŻYWNOŚĆ" , Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 1 (80), 116 – 127 http://www.pttz.org/zyw/w...Przybylski.pdf.
13.TOMASZ STRZYŻEWSKI, AGNIESZKA BILSKA, KRYSTYNA KRYSZTOFIAK ZALEŻNOŚĆ POMIĘDZY WARTOŚCIĄ pH MIĘSA A JEGO BARWĄ Instytut Technologii Mięsa,Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu , Nauka Przyroda Technologie 2008,Tom 2,Zeszyt 2 http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_2_12.pdf.
...
15. David Pimentel and Marcia Pimentel Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment.Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):660S-663S ,Full text http://ajcn.nutrition.org...pubmed/12936963
16. US Department of Agriculture. Agricultural statistics. Washington, DC: US Department of Agriculture, 2001 w:David Pimentel and Marcia Pimentel Sustainability of meat-based and plant-based diets and the environment.Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):660S-663S ,Full text http://ajcn.nutrition.org...pubmed/12936963
17. US Environmental Protection Agency ,Major Crops Grown in the United States http://www.epa.gov/oecaagct/ag101/cropmajor.html


pzdr.

krzysztof - 2015-02-10, 13:15

:sloneczko:

W dziale Wpływ na środowisko ponownie zostały zatwierdzone zmiany - nowe ciekawe informacje, przypisy, szereg pojęć jest podświetlona - przekierowują do innych działów tematycznych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99so#Wp.C5.82yw_na_.C5.9Brodowisko
Również w Hodowla laboratoryjna nowe informacje z przypisami
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99so#Hodowla_laboratoryjn
Z czasem zostaną wprowadzone kolejne zmiany.
Cytat:
Hodowla laboratoryjna
...
Pożywka dla komórek macierzystych na laboratoryjnym szkiełku to tzw.:serum płodowe z cieląt ( z ang. Fetal bovine serum - FBS lub fetal calf serum). Serum jest produktem ubocznym w przemyśle mięsnym i pozyskuje się poprzez odciągniecie krwi z usuniętego płodu zabitej krowy. Igłę wbija się wprost do serca płodu aby zminimalizować zanieczyszczenie serum. Krew zbiera się do aseptycznego pojemnika lub torebki na krew i pozostawia się aby skrzepła. Następnie odwirowuje się w celu usunięcia skrzepów w fibryny. Serum jest zamrażane co jet koniecznym etapem w dalszym przetwarzaniu dla potrzeb hodowli komórkowej[15]. W 2008 r. sprzedano na świecie ok. ok.700 tysięcy litrów FBS [16].

W Londynie dnia 5 sierpnia 2013 r. po raz pierwszy zdegustowano sztuczne mięso w postaci hamburgera tzw.Frankenburgera. Twórcą jest holenderski genetyk prof. Mark Post z współpracownikami z uniwersytetu w Maastrich , który wyhodował w laboratorium 3 tysiące miniaturowych włókien wołowiny z komórek macierzystych krów a koszt eksperymentu wyniósł ok. 250 tyś. euro za 140 g. mięsa[17][18]. Za sztuczną wołowinę wyhodowaną z komórek macierzystych otrzymał 15 listopada 2013 r. w Nowym Jorku na the World Technology Award Gala, prestiżową nagrodę World Technology Award for Environment[19].

Wpływ na środowisko
...
W raporcie opublikowanym w 2003 r. w American Society for Clinical Nutrition autorzy analizy podkreślają, że aby wyprodukować kilogram wołowiny potrzeba aż 100 razy więcej wody niż po to, aby wyprodukować kilogram białka zbożowego. Olbrzymia wodochłonność produkcji zwierzęcej wynika z faktu, że podczas tuczu zwierząt zużywa się ogromne ilości ziarna, a uprawa zbóż wymaga dużo wody np.: produkcja jednego kilograma świeżej wołowiny może wymagać ok. 13 kg ziarna i 30 kg siana[20]. Bydło tylko w samych Stanach Zjednoczonych konsumuje siedem razy więcej ziarna niż cała ludność tego kraju[21].

Produkcja 1 kg wołowiny wymaga 100 tyś. litrów wody ( dla porównania 1 kg pszenicy 900 l, 1kg ziemniaków 500 l ). Wszystkie zwierzęta hodowlane w USA spożywają 5 razy więcej ziaren niż wszyscy Amerykanie a produkcja białka zwierzęcego wymaga wykorzystania 8 razy więcej ilości paliw kopalnych niż w przypadku białka roślinnego[22].

Raport Environmental Protection Agency na temat amerykańskiej produkcji roślinnej z roku 2000 stwierdza, że według danych Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Kukurydzy około 80% całej kukurydzy uprawianej w USA zjadają zwierzęta w hodowlach krajowych i zagranicznych [23].

Raport ONZ-Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) "Livestock's long shadow: environmental issues and options" ("Długi cień żywego inwentarza”) będący dogłębnym studium i analizą szkodliwego oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko oszacował, że hodowla żywego inwentarza zużywa 8% wód naszej planety i znacząco przyczynia się do wyczerpywania zasobów wody oraz ich zanieczyszczania. Gospodarka hodowlana odpowiada za 18% światowej emisji gazów cieplarnianych, czym przewyższa udział sektora transportowego. Dla stworzenia pastwisk dla bydła wycięto aż 70% Lasów Amazońskich i w wyniku ich zniszczenia do atmosfery dostają się ogromne ilości dwutlenku węgla, które przedtem były magazynowane w drzewach. Produkcja mięsa i nabiału jest także odpowiedzialna za dwie trzecie powodowanej przez człowieka emisji amoniaku, który z kolei odgrywa rolę w powstawaniu kwaśnych deszczów i zakwaszenia ekosystemu. Raport kończy się konkluzją, że nagartywany wpływ hodowli na środowisko jest kolosalny i wymaga pilnego przeciwdziałania a chów przemysłowy jest najważniejszym źródłem problemów ochrony środowiska. Hodowla zwierząt na mięso zarówno na farmach jak i zakładach chowu przemysłowego jest jedną z głównych przyczyn współczesnych globalnych i lokalnych problemów ekologicznych. Podczas badań, analiz oraz rozważań nad rozwiązywaniem kwestii zanieczyszczenia powietrza, zaniku bioróżnorodności , erozji gleby , zanieczyszczenia i niedoboru wody oraz zmiany klimatu należy brać pod uwagę hodowlę zwierząt[24].

Natomiast raport Worldwatch Institute stwierdza, że wyliczenia FAO dotyczące emisji gazów cieplarnianych są znacznie zaniżone, i że hodowla zwierząt jest odpowiedzialna za ponad 51 % całkowitej światowej emisji gazów cieplarnianych wydzielając ekwiwalent ponad 32,6 miliardów ton dwutlenku węgla w czym przewyższa udział sektora transportowego (13,5%) i wszystkich elektrowni węglowych razem wziętych. FAO nie włączyło do statystyk gazów powstających przy transporcie zwierząt. Z ferm pochodzi 65% podtlenku azotu pochodzenia ludzkiego o wskaźniku potencjału tworzenia efektu cieplarnianego - GWP ok.296 razy wyższego niż dwutlenku węgla oraz 37% metanu o charakterze antropogenicznym, którego GWP jest ok.23 razy silniejsze niż CO2[25][26].

W 2006 r. około 200 ekspertów na warsztatach zorganizowanych i prowadzonych przez FAO - Ramowa konwencja Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC) w Rzymie uznało, że 80 % wylesień w strefach tropikalnych jest spowodowane potrzebą tworzenia nowych terenów pod hodowlę zwierząt wykorzystywanych jako pastwiska lub służących do produkcji pasz[27].

Raport FDA podaje, że 80 % wszystkich sprzedanych antybiotyków w 2009 r. w USA zostało podane zwierzętom hodowlanym i większość z antybiotyków stosowanych w hodowli jest identyczna lub podobna do leków stosowanych w leczeniu chorób u ludzi. Powoduje to brak skuteczności w ich działaniu i rozwój lekoodpornych bakterii. Całkowite koszty opieki zdrowotnej związane z zakażeniami lekoopornymi bakteriami pochłaniają rocznie w USA od 16.6$ mld do 26$[28].


pzdr.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group